Svako jutro dodajte ova 2 začina u kafu: Ne samo da ćete poboljšati ukus, već ćete i ubrzati metabolizam

Kafa je mnogo više od samog jutarnjeg užitka

Naime, ispostavilo se, kako prenosi „Yahoo Life“, da dodavanjem začina kao što su cimet i kurkuma u vašu jutarnju kafu ne samo da možete da poboljšate njen ukus, već potencijalno i da ubrzate vaš metabolizam.

Cimet

Cimet, koji je poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestran je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom sveta. Njegove aromatične i blage začinske note mogu da „podignu“ ukus vašeg jutarnjeg napitka, a pored kulinarske privlačnosti, veruje se da cimet ima potencijalnu vezu i sa bržim metabolizmom.

– Studije su pokazale da je cimet koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera i holesterola u krvi, koji su ključni za gubitak težine i opšte zdravlje – otkriva dijetetičar i konsultan za ishranu Šeri Berger.

Njena koleginica Liza Ričards, nutricionista i kreator Kandida dijete se slaže sa tim.

– Cimet može da pomogne u ubrzanju metabolizma kroz nekoliko mehanizama. Može da poboljša osetljivost na insulin, omogućavajući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. To, zauzvrat, može smanjiti verovatnoću skladištenja masti i promovisati upotrebu glukoze za energiju. Pored toga, cimet ima termogeni efekat, što znači da može malo da poveća vašu stopu metabolizma i proizvodnjom toplote u telu nakon njegovog konzumiranja – ističe nutricionista.

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blagobiberastim ukusom je začin koji je stekao popularnost i zbog potencijalnih zdravstvenih koristi. Pa iako nije njen tradicionalni saputnik, mnogi su počeli su da sipaju kurkumu u svoju kafu.

– Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je u poslednje vreme čest predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u jačanju metabolizma. Prema nekoliko studija kurkumin je povezan sa smanjenjem obima struka, indeksa telesne mase (BMI) i telesne težine – navodi Bergerova.

Cimet možete da dodate i u domaću i espreso kafu pre kuvanja, kako bi ga „aktivirali“ i postigli prirodno sladak ukus. A ukoliko dodajete kurkumu u kafu, obavezno dodajte i malo crnog bibera, jer je on ključan za bolju apsorpciju kurkumina.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranajutarnja kafametabolizamzačinzdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar