Te divne pečurke

Pre prelaska na pripremu svežih pečuraka, svakako ih treba najpre dobro oprati. Setimo se samo gde pečurke rastu – u zemlji u dubokoj šumi, na mestima gde ih mogu njuškati razne šumske životinje – zečevi, ježevi ili divlje svinje. Pečurke su u našoj svesti povezane i sa elementom opasnosti, i to ne bez razloga, budući da su mnoge vrste otrovne. Danas u svetu postoji čak 38.000 vrsti pečuraka.
U supermarketima se mogu kupiti industrijski obrađene pečurke u raznim pakovanjima. Ipak, za prave ljubitelje, ništa ne može zameniti sveže šumske pečurke. One su takođe lako dostupne na pijacama. A ako se naoružate određenim znanjima o branju pečuraka, možete otići u šumu i odabrati ih sami.
Korisni saveti
Rekli smo da pečurke treba dobro oprati, ali neki kuvari preporučuju sledeće: samo ih oljuštite, pažljivo uklonite gornji sloj.
Ako sami berete pečurke, kad naiđete na neku grupicu, obratite pažnju na sledeće: pečurke ne treba da imaju meke delove, niti oštećenja drugačije boje od osnovne; kapice treba da budu zatvorene, glatke i čvrste (otvorene kapice znače da je plod prezreo). Takođe, nepoželjna je vidljiva vlažnost po površini pečurke.
Upotrebite meku četkicu da biste uklonili višak mahovine sa pečuraka. Možete ih i blago isprati vodom, ali imajte u vidu da njihova tekstura već sadrži dosta vlažnosti, naročito ako je reč o pečurkama otvorene kapice, kao što su šitake.
Čuvajte pečurke u papirnoj kesi i držite ih u frižideru. Izbegavajte plastične kese – u njima se tečnost iz pečuraka kondenzuje na površini, što uzrokuje brže kvarenje. Ako se čuvaju na pravilan način, pečurke mogu ostati sveže oko pet dana.
Možete samleti ili izmrviti pečurke i dobijenu smesu upotrebiti kao sastojak ukusnog sosa.
Uglavnom se smatra da pečurke ne podnose najbolje zamrzavanje. Ali, ako je to jedini način da sačuvate veću količinu, onda ih pre odlaganja u zamrzivač dobro očistite, skuvajte (s puterom ili uljem) i spakujte u odgovarajuće kese. Tako se mogu čuvati nekoliko meseci.
Pečurke će svoju lepu svežu boju sačuvati ako preko njih poprskate malo limunovog soka.
Ima puno načina za pripremu pečuraka – one mogu biti glavni sastojak ukusnog sosa, gulaša ili omleta. Mi ćemo vas podsetiti na najzdraviji način: to je jednostavno pečenje pečuraka zamotanih u papir za pečenje, na ringli ili u rerni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gljivepecurka
Komentari (0)
Dodaj komentar