Test od 5 sekundi: da li je meso sveže ili pokvareno?

Izbegnite neukusna jela ili letnja trovanja hranom u samo nekoliko koraka.

Meso u prodavnice i mesare stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno, piše Pun kufer. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz regije koji su do prodavnice prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju treba paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome, kaže Elizabet Roesicke iz Nemačkog poljoprivrednog centra. Kvalitetno meso moralo bi da ima malo masti u mišiću, a to se vidi po belim linijama koje liče na vene, kojim je meso prošarano.

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme biti vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

“Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro”, naglasila je Roesicke.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kom mesu se radi. Teletina bi morala biti svetla, ali ne bela, jednako kao i meso pernatih životinja. Govedina treba biti srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno svetlo roze. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati, naglašava Roesicke.

Čvrstina

Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga da li je pakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo vratiti u svoje originalno stanje i ne sme da ostane nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da se sija.

(Ivana Stojanov, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pokvareno mesosveze meso
Komentari (0)
Dodaj komentar