Treba li jesti pre testa za holesterol?

Lekarski zahtev da pacijenti ne jedu pre provere holesterola može za neke predstavljati neprijatno iskustvo. Oni koji to zaborave, treba ponovo da zakažu termin, dok oni koji nisu jeli, provedu izvesno vreme sedeći u čekaonici sa nemirnim stomakom, što može predstaljati loš početak dana.
Novo veliko istraživanje pokazuje da nivo holesterola nije radikalno drugačiji kod onih koji ne jedu u poređenju sa onima koji su jeli pre nego što im je uzeta krv za testiranje. „Ovi nalazi su zapravo veoma interesantni i možda mogu promeniti način na koji prilazimo pacijentima“, kaže Suzan Štainbaum, istraživač i preventivni kardiolog sa Lenoks Hil bolnice u Njujorku.
Jelo i holesterol
Istraživači su pregledali rezultate svih holesterol testova koji su obrađeni u istoj laboratoriji tokom perioda od šest meseci u 2011. godini. Za to vreme je testirano preko 200.000 ljudi, a lekari su takođe beležili i koliko je vremena prošlo od kada su pacijenti poslednji put jeli.
Na kraju, istraživači su zaključili da ukupan i dobar holesterol variraju za manje od 2% u zavisnosti od toga kada je neko poslednji put jeo. Ukupan i dobar holesterol su važni, jer oni predstavljaju glavne mere za izračunavanje faktora rizika od srčanih bolesti.
Sa druge strane, količina lošeg holesterola varira za manje od 10% kod osoba koji su nedavno jele i onih koji nisu jeli najmanje osam sati. Trigliceridi ili krvne masti najosetljiviji su na hranu, jer variraju oko 20%.
Nedostaci istraživanja
Istraživanje ima određene nedostatke zbog toga što se bavilo samo kratkoročnim efektima, pa to ne dokazuje da se nivo holestrola ne menja značajno kod pojedinih pacijenata. Istraživači navode da male razlike navedene u istraživanju za pojedince mogu biti veoma bitne, uključujući pacijente koji uzimaju lekove za smanjenje holesterola ili triglicerida. Ovim pacijentima je verovatno još uvek potrebno da ne jedu. Ipak, za većinu, jelo ne može da napravi veliku razliku.
Nije potrebno gladovati?
„Mislim da smo uzimali zdravo za gotovo činjenicu da je neophodno gladovanje pre testiranja za holesterol“, kaže Sami Mora, preventivni kardiolog sa Brigam bolnice u Bostonu. Ona kaže da je zahtev za gladovanje pre holesterol testa zasnovan na veoma malim studijama, gde su istraživači hranili učesnike obrocima sa mnogo masnoće ili šećera.
U ovom trenutku su i dalje na snazi važeće smernice: da ljudi ne bi trebalo da jedu pre testa za holesterol. Međutim, Mora smatra da je sve više dokaza koji govore da to nije potrebno. Već nekoliko istraživanja dalo je iste rezultate, kaže ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Dobar holesterolholesterolloš holesterolmsnoće u krvites na holesteroltrigilceridiuzimanje krvi
Komentari (0)
Dodaj komentar