Tvrdo kuvana jaja ne možemo čuvati koliko smo mislili, ovo je rok za bezbednu upotrebu

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su za vreme Uskrsa. Kako se bliži vreme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanje za njih.

Pre e nego što krenete da uživate  u tvrdo kuvanim jajima, dobro je znati koliko dugo su ovako jaja sigurna za konzumaciju.

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuhana jaja držati u frižideru. Ako su još u ljusci, ostaće ukusna nedelju dana nakon što se skuvaju dok oljuštena treba pojesti isti dan. Ne preporučuje se zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savetuje da tvrdo kuhana jaja, kao ni jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuvanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 6 stupnjeva Celzijusovih duže od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. Ako temperatura prelazi 32 stepena Celzijeva, a vi spremate roštilj, lako kvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata.

Pokvarena jaja ćete prepoznati vrlo lako – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuvana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vredno rizika, piše CountryLiving.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kuvana jajarok upotrebe
Komentari (0)
Dodaj komentar