Uvod u vegetarijansku ishranu (2)

Da ponovimo ono što je najbitnije – vegetarijanci ne jedu meso. Oni restriktivniji ne jedu ni jaja ni mlečne proizvode. Zanimljivo je da mnogi ljudi danas zovu sebe vegetarijancima i kada nisu sigurni u značenje tog termina, čak i oni koji to u stvari nisu (na primer, povremeno jedu ribu ili svinjetinu).
Kvalitetna vegetarijanska ishrana treba da bude što raznovrsnija, a da bi njena hranljivost bila na maksimalnom nivou, poželjno je da namirnice budu organski uzgajane.
Namirnice na kojima se zasniva vegetarijanstvo: povrće, mahunarke, voće, zrnaste biljke, proizvodi od soje, koštunjavi plodovi i semenke. Iako to ne deluje kao veliki izbor grupa namirnica, oni koji se posvete vegetarijanstvu posle izvesnog vremena primetiće raznolikost i bogatstvo ukusa. I našim čulima potrebno je da se priviknu na novu situaciju, jer naša tradicionalna kuhinja, ona na koju smo od detinjstva naviknuti, najčešće počiva na drugačijim ukusima. Raznim načinima pripreme i mnogim dostupnim začinima posle izvesnog vegetarijanskog „staža“ primetićete razlike na primer između ukusa karfiola, brokolija i kelja – što vam se ranije činilo veoma slično.
Vegetarijanci ističu nutricionističke prednosti svoje ishrane: biljke sadrže više vlakana, fitonutricienata i antioksidanata.
Naučnici koji se zalažu za vegetarijanstvo vršili su istarživanja i izneli sledeće podatke poredeći vegetarijansku i ishranu zasnovanu na mesu:

  • U proizvodnji mesa potroši se ukupno oko šest puta više vode nego u proizvodnji namirnica biljnog porekla. Dakle – prelaskom na vegetarijanstvo čovečanstvo bi znatno uštedelo vodu.

  • Zbog masovne proizvodnje mesa, povremeno se pojave bolesti poput bolesti ludih krava, ili ešerihije koli.

  • Životinjske farme svakodnevno proizvode ogromnu količinu otpadnih materija.

Kojim delovima populacije i u kojim situacijama vegetarijanska ishrana može najviše koristiti?
Osobama koje imaju problem prekomerne debljine, ženama sa predmenstrualnim sindromom, osobama obolelim od dijabetesa, onima sa visokim krvnim pritiskom i kardiovaskularnim oboljenjima.
A kada treba biti oprezniji?
Trudnice i deca u razvoju imaju velike potrebe za kalorijama i hranljivim sastojcima. I oni mogu biti vegetarijanci, ali treba pažljivo osmišljavati jelovnik, tako da ništa što je neophodno ne izostane.
Ako neko želi da postane vegetarijanac, ili poluvegetarijanac, na internetu može naći mnogo ukusnih recepata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vegetarijanci
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Marija S

    Samo bih htela da dodam: vegetarijanaci koji jedu ili ne jedu mlečne proizvode i jaja i ishrana u kojoj se koristi riba (pestovegetarijanci) ili pored ribe i pileće meso (praktično se izostavlja crveno meso) predstavljaju vidove vegetarijanske ishrane.

  • Julijana Lazarević

    Već neko vreme sam vegeterijanac, ali mi je ponestalo ideja.