Uz ove namirnice imunitet će vam biti bolji nego ikad – evo šta savetuju stručnjaci

Postoje određene namirnice poznate po svojim zdravstvenim prednostima i blagotvornom delovanju na celokupno zdravlje. Redovno konzumiranje ovih namirnica može imati pozitivan uticaj na organizam.

Dijetetičarka Kara Lajdon ističe šest namirnica koje svojom redovnom upotrebom mogu ojačati i podržati imunitet tokom cele godine, prenosi index.hr a donosi nypost.com.

1. Pečurke

Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrients pokazalo je da nedostatak selena može uzrokovati povećanu podložnost virusnim infekcijama, a pečurke su povrće koje sadrži ovu hranljivu materiju. Takođe, pečurke sadrže riboflavin i niacin, koji su važni za podršku imunološkom sistemu.

2. Slatki krompir

Slatki krompir i druga narandžasta hrana, poput šargarepe, tikve i bundeve, sadrže antioksidans beta-karoten. Bogate su vitaminom A koji je neophodan za regulisanje čvrstoće kože i pomaže u borbi protiv bakterija i virusa.

3. Bademi

Prema izveštaju New York Posta, bademi su odličan izvor vitamina E, još jednog antioksidansa odgovornog za podršku imunološkom sistemu. Nutricionisti preporučuju da jedete četvrtinu šolje badema dnevno kako biste uneli preporučenu količinu vitamina E.

4. Lisnato povrće

Prema istraživanju objavljenom u The Journal of Immunology, lisnato povrće poput spanaća i kelja bogato je vlaknima, antioksidansima i folatima koji pozitivno utiču na imuni sistem. Ovo povrće možete kombinovati na različite načine, kao ukusne hrskave grickalice, dodatak salatama ili u zdravim smutijima.

5. Beli luk

Beli luk sadrži alicin, koji se bori protiv infekcija i bakterija sa antibakterijskim i antifungalnim svojstvima. Da biste uštedeli vreme, možete konzumirati i mleveni beli luk i dodati ga u kombinaciji sa spanaćem i malo maslinovog ulja kao ukusan prilog.

6. Riba

Selen, koji je posebno prisutan u ostrigama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže belim krvnim zrncima da proizvode citokine, proteine koji pomažu u uklanjanju virusa gripa iz tela. Takođe, losos, skuša i haringa su bogati omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranahrana i imunitetimunitetnaukasavetzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar