Važno je kako je pripremate: Omiljena hrana Srba mnogo utiče na zdravlje

U Srbiji se jede na sve moguće načine, a ljudi i ne slute kako utiče na zdravlje!

Kada pomislite na krompir, verovatno ne mislite o njemu kao o nekoj superzdravoj hrani. Međutim, ako izuzmemo krompirov čips ili pomftit, ovo povrće je zapravo odličan izvor raznih nutrijenata.
„Krompiri su sjajan izvor vitamina C, koji se povezuje sa jačim imunitetom, sintezom kolagena koji jača kožu i tkiva, daje joj elastičnost i štiti od štetnih slobodnih radikala, i poboljšava apsorpciju gvožđa“, kaže nutricionistkinja Bet Stark.

Osim toga, krompir je dobar izvor kalijuma, zbog čega pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

„Preciznije, jedan krompir sadrži oko 800 miligrama kalijuma, dok jedna banana sadrži oko 500 miligrama“, ističe nutricionistkinja Amber Pankonin. „Takođe, jedan krompir srednje večiline sadrži oko 160 kalorija, uglavnom iz ugljenih hidrata i sadrži oko tri-četiri grama vlakana. Sadrži malo masti i proteina, ali je zatgo bogat nutrijentima koji čuvaju zdravlje srca“.

Kalijum, kojim je omiljeno povrće Srba veoma bogato, ima značajnu ulogu u funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali nutricionisti ističu da je njegov najbolji efekat to što pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

„Iako možda ne možete fizički da osetite pozitivan uticaj krompira na nivo krvnog pritiska, vremenom je moguće da se normalizuje“, kaže nutricionistkinja Stark. „Krompir jedite sa kožom, kako biste uneli više kalijuma i vlakana“.

Naravno, važno je na koji način pripremate krompir, a prženje je definitivno jedan od najgorih načina.

„Ja ih uglavnom pečem ili kuvam i jedem ih u kombinaciji sa namirnicama koje sadrže proteine ili masti, poput piletine ili pavlake pomešane sa vlašcem“, otkriva nutricionistkinja Pankonin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar