Vitamin C za snižavanje krvnog pritiska

Istraživači su nedavno došli do zaključka da vitamin C može pomoći da se snizi krvni pritisak.
U ovoj studiji, naučnici su analizirali podatke iz 29 različitih kliničkih ispitivanja za oko 1.400 odraslih osoba starosti od 22 do 74 godina.
Srednja doza dodatka ishrani u vidu vitamina C kod ispitanika bila je 500 miligrama dnevno tokom osmonedeljnog praćenja. Kod ljudi koji su imali visok krvni pritisak, sistolni krvni pritisak (gornji broj u čitanju) opao je skoro 5 poena, dok je dijastolni pritisak (donji broj) opao za oko 1,7 poena.
"Naše istraživanje sugeriše skromno spuštanje krvnog pritiska vitaminom C (suplementom)", kaže istraživač dr R. Miler.
"Pre nego što možemo preporučiti dodatke sa vitaminom C za lečenje povišenog krvnog pritiska, potrebno je više istraživanja kako bi se shvatile sve implikacije uzimanja ovih dodataka", kaže Miler, profesor na Johns Hopkins School of Medicine u Baltimoru.
I druge studije su ukazale na moguću vezu između višeg unosa vitamina C iz hrane ili dodataka i snižavanja krvnog pritiska, ali dokazi za ovaj efekat iz kliničkih ispitivanja još su nepotpuni.
Skoro 1/3 odraslih Amerikanaca ima visok krvni pritisak, što povećava rizik za bolesti srca i moždani udar. Stanje se obično leči promenama u ishrani, vežbanjem, prestankom pušenja, smanjenjem telesne težine i lekovima.
Skromne promene krvnog pritiska
U ovim studijama ispitivane osobe (zdrave odrasle osobe i osobe sa visokim krvnim pritiskom) uzimale su suplement vitamina C u dozi od oko 500 miligrama dnevno i kod većine se pojavilo smanjenje sistolnog krvnog pritiska od skoro 4 poena i dijastolnog krvnog pritiska za oko 1,5 poena dva meseca nakon početka tretmana.
Voće i povrće, posebno crvena paprika, pomorandže, grejpfrut i kivi – predstavljaju najbolje izvore vitamina C u ishrani, a on je poznat kao dobar antioksidant.
Odraslim ženama se savetuje 75 miligrama vitamina C dnevno, a preporučuje se da odrasli muškarci uzimaju 90 miligrama dnevno. Smatra se da je dnevna maksimalna bezbedna doza ovog vitamina oko 2.000 miligrama za odrasle muškarce i odrasle žene.
Naučnici kažu da istraživanja nisu potpuna, jer nije provereno u kojim je slučajevima korišćen vitamin C sa lekovima za sniženje krvnog pritiska. Rezultati istraživanja još uvek ne ukazuju na to da je dodatak vitamina C prirodna alternativa lekovima koji smanjuju pritisak.
Nije jasno da li uzimanje vitamina C za više od dva meseca postiže dugotrajne promene u krvnom pritisku.
Zaključak
Analizom je ustanovljen samo umeren uticaj vitamina C na krvni pritisak.
Ako cela ljudska populacija snizi krvni pritisak za 3 poena, broj srčanih udara bi se naznatno smanjio, ali ipak i taj broj nije zanemarljiv.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mineralipovrćesrčani napadsrcani udarvisok krvni pritisakvitamin cvitaminivoćezdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar