Vitamin D isključivo u kombinaciji sa obilnim obrocima

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja, prilikom uzimanja vitamina D uz najobilniji dnevni obrok, dolazi do povećanja apsorpcije za čak 50%.
Ukoliko kombinujete dnevni dodatak koji sadrži vitamin D sa najobilnijim obrokom, to može u neverovatnoj meri povećati apsorpcionu sposobnost vašeg organizma i samim tim povećati efekat vitamina D.
Tim istraživača sa glavne klinike grada Klivlend uključio je u svoje istraživanje 17 osoba muškog i ženskog pola (prosečne starosti 64 godina) čiji je nivo vitamina D u krvi bio na donjoj granici, uprkos tome što su redovno uzimali vitamin D i dodatke na bazi njega. Njima su date instrukcije da vitamin D uzimaju isključivo uz najveći dnevni obrok.
Nakon 3 meseca, kod ispitanika je zabeležen porast samog vitamina u krvi, i to za zaprepašćujućih 50%, bez obzira na količinu vitamina koju su uzimali. Vođe ovog tima istraživača zapazili su prema navodima ispitanika da su oni vitamin D inače (pre ispitivanja) uzimali ili na prazan stomak ili uz laganiji obrok. Upravo zbog činjenice da vitamin D spada u supstance koje se razlažu u mastima, istraživači su bili mišljenja da bi njegovo kombinovanje sa obilnijim obrokom zapravo poboljšalo njegovu opštu apsorpciju.
Vitamin D je sam po sebi izuzetno bitan, ne samo kada je reč o održavanju jačine naših kostiju već i, kako nova istraživanja navode, igra bitnu ulogu u rešavanju problema sa kojima se suočava naš imuni sistem, kao i kada su u pitanju srčana oboljenja i rak.
U cilju ovog istraživanja, na početku je izmeren nivo vitamina D u krvi, a onda i 3 meseca nakon toga. Sami ispitanica su, tokom tog perioda, uzimali vitamin D u različitim količinama, a istraživači su ih shodno tome podelili u tri grupe.
Prva grupa je uzimala vitamin D u manjim dnevnim količinama, druga grupa je uzimala prosečno potrebne dnevne količine vitamina D, a treća grupa je uzimala veće količine vitamina D dnevno od prosečno potrebnih.
Na početku istraživanja, prosečna količina vitamina D izmerena u krvi iznosila je 30,5 nanograma po jednom mililitru krvi. Do kraja istraživanja, taj broj je dostigao 47,2 nanograma po jednom mililitru krvi. Nivo od 15 ili više smatra se adekvatnim, navodi se u izveštaju Internacionalnog zdravstvenog instituta.
Ustanovljeno je da je najvažnije za pravilnu apsorpciju viamina D da se on uzima uz najobilniji dnevni obrok.
Zaključak
Zaključak je da ukoliko se vitamin D uzima kao dodatak za jačanje organizma, onda je najbolje da se koristi uz obrok, i to onaj najobilniji (ručak), a nikako na prazan stomak.
Mali broj vrsta namirnica (hrane) prirodno u sebi sadrži vitamin D, tako da je teško pojesti dovoljnu količinu hrane da bi se zadovoljile dnevne potrebe za vitaminom D. Zato se u novije vreme neki artikli hrane (naročito za decu) obogaćuju vitaminom D. Tako se u prodavnicama može naći mleko sa dodatkom vitamina D i drugi proizvodi.
Još jedan način pomoću kog se može povećati sinteza ovog vitamina jeste izlaganjem tela suncu, ali svakako bez preterivanja, jer previše izlaganja sunčevim zracima može biti štetno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

apsorpcija vitamina Ddodaci ishranisunčanje ivitamin Dvitamin dvitamin D i obilni obrokzdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar