Za ovo povrće se pokazalo da može da smanji veličinu i broj ćelija raka do 75 posto

Postoji sve više dokaza da pravi dodaci ishrani sprečavaju rast raka, a većina tih izvora hrane je biljna. Zahvaljujući svojim jedinstvenim fitohemikalijama, jedno povrće može smanjiti broj ćelija raka za 75 posto, piše Express.

Iako se ne mogu svi oblici raka sprečiti, postoje naučni dokazi da zdravi načini ishrane pružaju određeni nivo zaštite od bolesti. Posebno se preporučuju fitonutrijenti jer zajedno mogu delovati na smanjenje rizika od raka.

Brokoli sadrži nekoliko antioksidansa koji imaju široke implikacije na zdravlje, uključujući rast raka, upale i mentalno propadanje. Među najvažnijima je kemferol; glavno jedinjenje u klicama brokolija nakon hidrolize.

Nekoliko je studija pokazalo da smanjuje rizik od hroničnih bolesti povećanjem telesne antioksidativne obrane protiv slobodnih radikala.Uz to postoji nekoliko drugih korisnih sastojaka brokolija, uključujući: karotenoide, vitamin C, glukozinolate, folate, dijetalna vlakna i flavonole.

Viyaja Surampudi, vanredna profesorka medicine na UCLA Health ističe da neka jedinjenja mogu biti prikladnija za smanjenje rasta raka.

„Postojale su studije o tome koje datiraju iz 1997. Od tada smo otkrili da klice brokolija imaju antikancerogena svojstva. Kod brokolija, konkretno, postoji velika količina fitohemikalije koja se zove sulforafan, a to je biljno jedinjenje koji se bori protiv raka i koji se povezuje sa smanjenjem rizika od raka prostate, dojke, debelog creva i raka usne duplje“, izjavila je profesorka Surampudi.

Ovo jedinjenje je prisutno i u drugom povrću kao što su kelj, kupus, potočarka i karfiol, ali brokoli je najbolji izvor.

Naučnici nastavljaju da istražuju kako sulforafan može da smanji rizik od raka, od detoksikacije štetnih materija u telu do delovanja kao antimikrobnog sredstva, preneo je WebMD. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu Clinical Cancer Research 2010., istraživači su posmatrali efekte brokolija na ćelije raka dojke. Njihova otkrića pokazala su da je fotohemijski sulforafan “smanjio veličinu i broj ćelija raka do 75 posto”, piše Healthline.

Slični su nalazi ponovljeni u studiji o raku prostate, objavljenoj u medicinskom časopisu Carcinogenesis. Na miševima tretiranim sulforafanom videli su kako ta fitohemikalija ubija ćelije raka prostate i smanjuje volumen tumora za više od 50 posto.

Prema WebMD-u: “Brokoli i ostalo povrće iz te podvrste najviše štite od raka prostate, pluća, debelog creva, dojke, bešike, jetre, vrata, glave, usta, jednjaka i želuca.”

Postoji nekoliko načina na koje fitonutrijenti iz brokolija mogu pomoći u tome, uključujući pomoć u regulaciji hormona i estrogena. Ponekad te hemikalije usporavaju rast ćelija raka i blokiraju upalu i pomažu u smanjenju rizika od oštećenja uzrokovanog oksidansima.

Iako su potrebna dodatna istraživanja na ljudima, postoje brojni dokazi da je brokoli među namirnicama s najjačim efektima u prevenciji raka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

povrćerak
Komentari (0)
Dodaj komentar