Zaboravite na bolest: hranite se samo na ovaj prost način!

Često se piše o zdravoj ishrani i dijetama, o zdravoj hrani, o masnoći, ugljenim hidratima, vlaknima, holesterolu, indeksu telesne mase…

Štampa je prepuna tekstova o ishrani isključivo na bazi voća i povrća ili ishrani bez mesa, hleba, sokova i slično.

Prosečnom čoveku je teško da sve navedeno pročita, a naročito da primeni u životu, da ne naglašavamo da nisu svi organizmi isti i da svako ne reaguje podjednako dobro na određenu ishranu ili dijetu.

Istraživanja

Dve nove studije iz Holandije i Belgije pokušale su da pokažu kako raznolikost u ishrani utiče na opšte zdravlje čoveka. Primećeno je da raznolikost u ishrani povećava raznovrsnost bakterija u crevima, što pomaže organizmu u odbrani od bolesti. Sa druge strane, jednolična ishrana smanjuje raznolikost crevnih bakterija, kao i lekovi poput antibiotika, analgetika i drugi.

Creva svake osobe sadrže bilione mikroorganizama koje lekari nazivaju „dobrim mikrobima“. Oni po istraživanju imaju bitnu, ali malo razumljivu ulogu u zdravlju našeg organizma. To je u stvari najveći imuni sistem u ljudskom telu koji ima veoma bitnu ulogu u određivanju zdravlja i bolesti svakog čoveka.

Da bi ovo dokazala, jedna studija je u Holandiji ispitala uticaj raznolikosti ishrane kod više od 1.100 osoba prikupljajući njihove uzorke stolice. Uzorci su korišćeni za analizu DNK, bakterija, kao i drugih organizama koji žive u crevima. Takođe je primećeno da pojedini lekovi mogu uništiti neke sojeve crevnih bakterija i tako poremetiti ravnotežu stomačnih bakterija u dužem periodu (čak i godinu dana).

Međutim, obe studije navode da su ovo samo početni pokazatelji i da bi za potpuniju sliku uticaja ishrane na stomačne bakterije bilo potrebno više od 40.000 ljudskih uzoraka jer se tako mogu bolje uvideti sve različitosti bakterija i njihov uticaj na zdravlje.

Istraživanja su pokazala i da loš san, gojaznost, dijabetes i upotreba veštačkih zaslađivača mogu takođe da poremete odnose među crevnim bakterijama.

Umesto zaključka

Opšte pravilo je da ishrana treba da bude uravnotežena različitom hranom sa dosta vlakana i manje ugljenih hidrata za bolji imunitet i zdraviji organizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrana i imunitethrana i zdravljeuravnotezena ishranazdrava hranazdrava ishrana
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Americki Alah

    bravo dc, otkrio si nam toplu vodu

  • Zdravko

    Sva živa bića u prirodi jedu istu hranu za obrok, u svom prirodnom stanju i niti jedna nije bolesna