Začin koji prirodno zaslađuje kafu, a dobar je za srce

Ako želite da jutarnju kafu učinite još zdravijom za svoje srce, dodajte joj malo cimeta u prahu.

Neka istraživanja su pokazala da cimet može smanjiti nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom tipa 2, kao i visok nivo holesterola i triglicerida.

U časopisu „Kritički pregledi u hrani i ishrani“ iz 2010. godine objavljeno je da cimet ima antibakterijska, antioksidativna, antikancerogena, hipoglikemijska i antiinflamatorna svojstva.

Jača imunitet i štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Za hranu i besmrtnost

Cimet je moćan začin koji se hiljadama godina koristi za zdravlje i hranu. Pominje se u kineskim zapisima još u 3. milenijumu pre nove ere, a odatle se proširio u Mesopotamiju i Levant.

Grci su ga smatrali lekom. Za stare Egipćane bio je statusni simbol – koristili su ga za pravljenje parfema, ali i balzamovali telo. O njemu se piše i u Bibliji, u Psalmima, ali i u Pesmi nad pesmama.

Danas se konzumira u nizu različitih jela i pića – od kolača i pita do kuvanog vina. Ovaj aromatičan i topao začin nije sladak, ali pojačava slatkoću ostalih sastojaka.

Zašto je dobro staviti cimet u kafu?

Cimet svakom piću ili jelu daje divnu aromu i sladak ukus bez dodavanja grama šećera. Zato lekari preporučuju da ga dodate svom omiljenom jutarnjem dodatku umesto šećera ili drugih veštačkih zaslađivača, piše Punkufer.hr.

Naime, šećer i veštački zaslađivači mogu negativno da utiču na zdravlje jer sadrže supstance koje mogu da pojačaju upale u organizmu.

Ipak, ne preterujte sa cimetom. U šoljicu kafe dovoljno je staviti oko četvrtinu kašičice cimeta u prahu, a u jednom danu poželjno je konzumirati oko pola kašičice ovog mirisnog začina.

Niste ljubitelj cimeta? Lekari takođe preporučuju dodavanje nezaslađenog kakaa u jutarnji napitak. Kakao je takođe povezan sa održavanjem zdravog krvnog pritiska i nivoa holesterola, a povrh toga sadrži i neke važne hranljive materije za imunitet i telo, kao što su cink, gvožđe i magnezijum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafazačin
Komentari (0)
Dodaj komentar