Zaista pomažu: Ovo su najbolje namirnice za smanjenje stresa

Ono si što jedeš nije samo fraza, već rečenica koja u sebi krije i deo istine. ‘Postoje namirnice koje pomažu da se smiri mozak’, potvrđuje psiholog Lurdes Ramón, menadžerka službe za konsultacije u Palasiet Thalasso Clinic & Hotel i ekpertkinja za energetsku ishranu. Opuštanje je velika težnja u doba multitaskinga, ubrzanog života i neprestanog razmišljanja, ističe stručnjakinja. Uz određene navike koje pomažu u opuštanju, ishrana je odlučujući faktor za uspešno balansiranje stresom.

Kako hrana utiče na mozak

„Kako razmišljamo i osećamo se, u velikoj meri zavisi o toga šta jedemo. Isto tako, prema energetskoj ishrani, postoje namirnice koje nam daju ekstremnu energiju, centrifugalnu energiju, energiju raspršivanja, energiju vibracija i energiju brzog delovanja, površinsku, koja aktivira i širi krvne sudove. To ubrzava aktivnost našeg mozga i podstiče stres“, kaže Ramón, dodajući: ‘Potrebna nam je hrana koja daje drugačiju vrstu energije: centripetalnu, sa sporijom vibracijom i efektom.’

Hrana koja smanjuje stres i opušta

‘Potrebna nam je hrana bogatu vitaminom B1, jer on učestvuje u stvaranju neurotransmitera i štiti nervne ćelije’, objašnjava Ramón. A hrana koja ga sadrži? Mahunarke, celovite žitarice, suncokretove semenke, orasi…

Namirnice koje sadrže omega 3-masne kiseline, odnosno masna riba poput lososa, skuše, sardine…., a ima ih i u chia semenkama i orasima, ‘regulišu dendritsku povezanost neurona’, kaže ova ekspertkinja. Jednostavnije rečeno: veze između neurona koje su takođe povezane s osećajem teskobe, prenosi Tportal.hr.

‘Jedite hranu koja sadrži triptofan, aminokiselinu koja je prekursor serotonina, neophodnog za poboljšanje raspoloženja’, kaže Ramón. Triptofan se nalazi u soji, kikirikiju, pirinču, jajima, bananama i mlečnim proizvodima.

‘Fosfolipidi poput lecitina takođe pomažu u smirivanju aktivnosti mozga. Oni izgrađuju ovojnice koje okružuju neurone. Takođe sadrže kolin, prekursor acetilkolina, materije vrlo važne za pamćenje’, objašnjava. Možemo ih uneti namirnicama poput jaja, mleka, pšeničnih klica i badema.

Hrana koja ubrzava rad mozga

Namirnice koje stvaraju ekstremnu energiju nisu veliko iznenađenje: alkohol, kafa, čaj, slatka i gazirana pića, rafinisani šećer, veštački zaslađivači, sladoled, čokolada… ‘U ovu kategoriju spadaju i prerađeni ugljeni hidrati i transmasti koje se nalaze u hlebu, hamburgerima, keksu, maslacu, namazima…’, kaže Ramón. Zdrava ishrana nije korisna samo za telo, već i za mozak. Ekspertkinja za energetsku hranu savetuje da svaka osoba individualno osvesti energiju koju pojedine grupe namirnica imaju na njeno raspoloženje. ‘Radi se o tome da pokušavate li da jedete hranu umereno visoke energetske vrednosti’, objašnjava ona. Ali važno je voditi brigu o moždanoj aktivnosti – ne samo ishranom, već i drugim zdravim navikama.

Navike koje pomažu smanjivanju stresa

Dobre navike pomažu nam da se lakše ‘isključimo’. Zato je važno svaki dan odvojiti vreme za sebe, bavljenje stvarima koje vam donose radost, poput čitanja, umetnosti ili izrade rukotvorina. Takođe je preporučljivo zapisati negativne misli, brige ili jednostavno spisak obaveza za sledeći dan pre spavanja. Ta navika pomaže da potisnete te misli i ne ponesete ih sa sobom u krevet. Prema rečima psihologa Bárbari Tovar, takođe je važno stvoriti prostor za sebe i posvetiti se razmišljanju o sopstvenim brigama i ‘popravljanje emocija za koje nemamo vremena tokom dana s obzirom na brz svakodnevni tempo’.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

opuštanjestreshrana
Komentari (0)
Dodaj komentar