Zajednički porodični obrok krije BLAGODATI za koje sigurno niste znali

Verovatno ste već čuli da od zajedničkog porodičnog obroka možete imati zdravstvene beneficije. I psiholozi se slažu da zajednički porodični ručak utiče ne samo na zdravu ishranu i zdravlje dece nego i na vaspitanje dece.

Kada porodica jede zajedno za stolom, deca mogu jesti kvalitetniju hranu, poboljšati svoju kontrolu telesne težine i manje je verovatno da će imati razne oblike rizičnog ponašanja.

Zajedničkim obedovanjem sa decom i odrasli mogu imati koristi jer jedno naučno istraživanje govori o efektima kontrole telesne težine i pokazuje pozitivne rezultate.

Ako porodica jede veoma često brzu hranu ili obeduje uz televizijski ekran, onda se gubi kontrola nad pravilnom ishranom i nema zdravstvenih koristi.

Nedavna studija ispitivala je više od 12.000 odraslih osoba koje su živele sa najmanje jednim članom porodice i imala najmanje jedan porodični obrok kod kuće. Istraživanje-anketa uzimala je u obzir da li su ti porodični ručkovi i večere uz kućnu kuvanu hranu i da li se uz porodično obedovanje gledaju TV emisije ili video-snimci.

Članovi porodica koje nisu gledale TV emisije ili video-snimke tokom porodičnih ručkova i večera (ili su to radile veoma retko) i koji su više jeli domaću kuvanu hranu, imali su manji rizik od gojaznosti.

Ukratko rečeno, odrasle osobe koje nikada ne gledaju ekrane tokom porodičnih ručkova i večera imaju 37% manje šanse da budu gojazne.

Osobe koje jedu kuvanu hranu (domaću) tokom porodičnih ručkova i večera kod kuće imaju manje izglede da budu gojazne za 26 odsto od osoba koje ne jedu kuvanu hranu (jedu brzu hranu).

Kada se ova dva faktora povežu, dobija se rezultat: da odrasli, koji nikada ne gledaju TV ili video-snimke dok jedu i čija porodica uobičajeno jede kuvanu hranu kod kuće, imaju gotovo 50 posto manji rizik od gojaznosti.

Preporuke

Kako možemo iskoristiti ove informacije koje smo naveli?

Odgovori su sledeći:

  • Kuvajte zdrav obrok i jedite kuvani obrok kod kuće.
  • Izbegavajte da kod kuće jedete često brzu hranu, sendviče i suve obroke.
  • Večerajte u društvu sa članovima porodice zajedno.
  • Isključite ekrane i mobilne telefone ili tablet računare dok obedujete.

Ako ne možete ovako da postupate svakog dana, onda što više sledite ovakvu praksuAko postupate u skladu sa ovim odgovorima, imaćete više zdravstvenih koristi: porodica će biti na okupu, nećete biti gojazni ni vi ni vaša deca i bićete zdraviji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrana i gojaznostishrana i zdravljeZajednički porodični obrokzdrava hranazdrava ishranazdrave navike
Komentari (0)
Dodaj komentar