Zalepiće vam se za stomak: Namirnice koje ne treba jesti pre 10 ujutru

Kada se jedu za doručak – u vreme kada sistem za varenje nije u punoj aktivnosti, mogu da naruše zdravlje srca i izazovu neprijatne digestivne simptome.

Nauka i ishrana, a pogotovo kada je reč o doručku, često su potpuno kontradiktorne.

Sa jedne strane, prehrambena industrija forsira doručak kao najvažniji obrok u danu, uprkos činjenici da njegovo preskakanje ne mora nužno da ima loše posledice. Sa druge strane, pak, kvalitetan doručak popravlja raspoloženje, sprečava depresiju, a i poboljšava zdravlje! Izgleda da je trik samo u tome da treba naučiti šta treba, a šta ne treba jesti za doručak.

Kako biste izbegli gojenje i ostali zdravi, stručnjaci savetuju da pre 10 sati ujutro nikako ne konzumirate sledećih 6 namirnica:

1. Tost sa puterom

Uvreženo mišljenje je da je najbolje jesti doručak sa minimum masnoća, već treba da pronađete odgovarajuće masnoće. Puter sadrži masnoću koja pomaže da telo preradi vitamine, ali sadrži i zasićene masnoće koje izjutra najlakše deluju štetno na srce i vašu vitku liniju.

Umesto klasičnog putera možete doručkovati tost sa kikiriki puterom. On će učiniti da ostatak dana duže budete siti jer povećava proizvodnju hormona koji regulišu glad.

2. Pahuljice i „specijalne“ žitarice

Žitarice za doručak su klasična klopka. Veoma su praktične, ali ova hrana sadrži puno šećera koji se kasnije pretvara u masne naslage na stomaku. Studije pokazuju i da prerađene pahuljice koje takođe volimo da jedemo za doručak, sadrže previše kalorija.

Umesto toga, za doručak možete pojesti domaću ovsenu kašu, koja sadrži zdravu količinu vlakana i gotovo nimalo šećera. Snižavajući jutarnji unos šećera, izbeći ćete gojenje, ali i jutarnji osećaj umora.

3. Palačinke i vafli

Iako zvuči jednostavno poneti ih u ruci i završiti doručak usput kada žurimo, palačinke, vafli i kolačići prepuni su rafinisanih ugljenih hidrata. Oni čine da brže ogladnite i na kraju doručkujete po dva puta svakog dana. Osim toga, ovi proizvodi sadrže vrlo malo ili nimalo vlakana, a puno trans masti, koje su vrlo štetne za zdravlje. Umesto kupovnih gotovih obroka, sve ovo možete da napravite sami, odabravši prave sastojke za zdrava i ukusna peciva, prenosi Stil.

4. Niskomasni jogurt

Ovaj proizvod postao je vrlo čest izbor za brzi doručak, ali, nažalost, često sadrži previše šećera i dodatih ukusa, a premalo proteina. Nauka je dokazala da vam punomasni jogurt mnogo više pomaže da izgubite na težini, jer konzumiranje proteina ujutro pomaže da duže ostanete siti. Dakle, u doručak slobodno uvrstite punomasni jogurt bez dodatog šećera.

5. Gotovi voćni napici

Mnogi sokovi sadrže previše šećera ili sode i zato su jedan od najlošijih izbora za doručak, ali i kada govorimo o ishrani generalno. Gotovo uopšte ne sadrže vlakna i zato su vrlo loši uz doručak, a pogotovo umesto njega. Za doručak morate da žvaćete da biste se zasitili. Radije pojedite voće nego da pijete samo sok. Voće će aktivirati vaš sistem za varenje ujutro i pripremiti ga za unos veće količine kalorije tokom ostalih obroka u toku dana.

6. Specijalna vrsta ugljenih hidrata

Jabuke, beli luk, kruške, pasulj i breskve; svaka od navedenih namirnica sadrži fermentibilne oligosaharide, disaharide i monosaharide, kao i poliole – sićušne ugljene hidrate. To su ugljeni hidrati na koje su mnogi ljudi osetljivi, jer se vare teže od ostalih ugljenih hidrata. U stomaku i crevima dolazi do njihove fermentacije, izazivajući nadimanje stomaka.

Ovo voće i povrće ne treba da izbegavate, ali ga treba jesti malo kasnije u toku dana, kada je sistem za varenje aktivniji. Ove namirnice jedite u malim količina i u kombinaciji za zdravim količinama masnoće i proteina, koji će vam pomoći da ih svarite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dorucakishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Bole

    pa šta koji klinac da doručkujemo