Zapanjujući rezultati: Ovaj začin može drastično da ubrzati proces mršavljenja

Naučnici sa Instituta medicinskih nauka u Iranu „Shahid Sadoughi“ otkrili su da osobe koje svakog dana pojedu kašičicu mlevenog kima čak tri puta brže gube na težini od ljudi koji su na dijeti, ali ne konzumiraju taj začin.

U istraživanju je učestvovalo 88 žena s prekomernom težinom. Sve žene su tokom istraživanja smanjile dnevni unos kalorija za 500 i pratile savete o zdravoj ishrani.

Polovina ispitanica je svakodnevno jela 3 grama kima u prahu, umešanog u nemasni i nezaslađeni jogurt.

Nakon tri meseca, grupa koja je konzumirala kim smršala je više, naime, ispitanice su u proseku izgubile 1,5 kilogram više od žena koje nisu konzumirale kim. Osim toga, za čak 14 posto im je bio smanjen udeo masti u telu.

Žene koje nisu jele kim izgubile su oko pet kilograma, a udeo masti spustile za 4,9 posto.

Taj začin pomogao im je i značajno da spuste količinu lošeg holesterola. Naučnici ovaj efekat objašnjavaju time što kim sadrži obilje fitosterola, koji imaju sposobnost apsorpcije holesterola, a sadrži i materije koje ubrzavaju metabolizam.

Rezultati su se pokazali i kod žena koje nisu menjale ishranu

U istraživanju objavljenom u časopisu „Phytotherapy Research“ učestvovalo je 70 fizički aktivnih žena koje su imale prekomernu telesnu masu ili bile gojazne, a tokom istraživanja nisu menjale način ishrane i telesnu aktivnost. Grupi koja je 90 dana koristila kim opseg struka se smanjio za 6 cm.

Rezultati su pokazali da uzimanje 30 ml dnevno vodenog ekstrakta kima (Carum carvi L.) u obliku dodatka ishrani u razdoblju od 90 dana dovodi do smanjenja opsega struka za 6,2 cm i smanjenja opsega bedara za 5,4 cm, u odnosu na placebo grupu, navodi Miss7zdrava.

Naučnici ove rezultate pripisuju kombinaciji antimikrobnog, antioksidativnog i antiupalnog delovanja ekstrakta kima, zajedno s uticajem na smanjenje apetita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kimmrsavljenjezačin
Komentari (0)
Dodaj komentar