Zašto paradajz ne ide u frižider

Većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižideru, tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorka prehrambenih nauka na nemačkom Univerzitetu Anhalt. Problem stvara gas etilen.

Dalje od etilena

Taj gas proizvode jabuke zbog čega će voće smešteno u njihovoj blizini brže gnjiliti. Takav gas proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svi oni proizvode etilen, prenosi Avaz.

Najosetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u tavi, njihova osetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.

Ako se ispravno skladišti, na temperaturama od 10 do 13 stepeni, patlidžani mogu ostati sveži maksimalno deset dana.

Grah u opni i karfiol

Mahunarke ne bi trebalo čuvati duže od tri dana na hladnom i suhom mestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plesni i karfiol više nije za jelo.

Takva plesan čak može da sadrži i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže ni ako se mrlje odseku jer pored njih ima i onih oku nevidljivih.

Mrkve mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakuju u prodavaonicama. Šargarepe zajedno mogu u frižideru da potraju nedelju dana, ali oprane, očišćene i poređane pojedinačno biće dobre i četiri nedelje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

friziderpovrćevoće
Komentari (0)
Dodaj komentar