Zašto treba jesti salatu?

Jedan od najjednostavnijih i najefikasnijih načina zdrave ishrane podrazumeva da jedemo salatu svakoga dana – tvrde stručnjaci.
Salate su jela u kojima se lako i ukusno može pomešati voće i povrće i tako uneti u organizam mnogo vitamina i minerala odjednom. U svakom restoranu na meniju postoji bar neka povrćna salata. Čak možete kupiti zdravu salatu (sa listovima zelene salate, šargarepom i paradajzom, sa nemasnim salatnim prelivom) i u restoranima brze hrane, koji su uvideli potrebu da i ovakvu vrstu obroka uvrste u svoju ponudu. Mnogi mladi poslovni ljudi nemaju mnogo vremena za ručak, ali ne žele da se hrane nezdravo i nekvalitetno. Već znate da je salata zdravo jelo, ali nije na odmet podsetiti se zašto:
Salate sadrže dosta vlakana
Ako jedete zdravu salatu, punu vlakana, to će vam sniziti nivo lošeg holesterola i pomoći u prevenciji problema sa probavom.
Salata sjedinjuje dobrobit voća i povrća
Eksperti se slažu da treba da jedemo više voća i povrća (iako se zdrava hrana toliko propagira, to ne znači da se u stvarnom životu jede u dovoljnim količinama), naročito tamnozeleno i narandžasto povrće, kao i koštunjave plodove. A ove namirnice se najbolje mogu složiti u – salatama. U povrćnim salatama ima mnogo antioksidanata (vitamina C, vitamina E, likopena i alfa i beta karotena), naračito ako u salatu uključite i neko sirovo povrće. Antioksidanti su supstance koje pomažu telu da se zaštiti od štetnih molekula, tj. slobodnih radikala. Naučnici su odavno primetili povezanost između ishrane bogate voćem i povrćem i smanjivanja rizika od raznih bolesti, na primer kancera. Ako se hranite zdravo, svakako ćete smanjiti rizik od kancera glave i vrata, čak iako koristite štetne supstance poput cigareta i alkohola (ipak ih nemojte koristiti!). Konkretne nmirnice koje imaju zaštitnu funkciju su: pasulj, grašak, paprika, paradajz, šargarepa, jabuke, nektarine, breskve, šljive, kruške i jagode.
Salate pomažu pri gubljenju suvišnih kilograma
Ako je vaš cilj mršavljenje, onda bi bilo dobro da obrok započnete salatom. Studije su pokazale – ako jedemo prvo niskokalorično jelo pa potom nešto drugo, ukupni unos kalorija biće manji.
Iz salata dobijamo dobre masnoće
Ako jedemo dobre masnoće (kojih ima u maslinovom ulju, avokadu ili koštunjavim plodovima), to će pomoći našem organizmu da bolje apsorbuje zaštitne fitohemikalije, poput likopena i luteina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

povrćesalatavoće
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Boban Gotovuša

    Kratko i jasno. Zamenite grickalice salatom. Uz ručak salata, umesto večere salata. Za mesec dana krvni pritisak će vam se stabilizirati na 120/80! Gospođo Lidija, odličan članak.

  • Sanja Babović

    U redu zdrave hrane, molim vas, nemojte izostavljati borovnice koje su antioksidant broj 1, a takođe su bogat izvor minerala i vitamina. Pored toga, ima ih na dohvat naših ruku, a i lako se čuvaju u zamrzivaču. Ne zaboravimo to što nam je ispred nosa.