Želite da smršate brzo, ali zdravo i bez dijete? Samo uvrstite ovu namirnicu u ishranu

Orašaste plodove mnogi izbegavaju, posebno oni koji žele da smršaju jer sadrže masti. Međutim, novo istraživanje sa Univerziteta Južne Australije pokazuje da možete jesti bademe i izgubiti višak kilograma.

U najvećoj studiji te vrste, istraživači su otkrili da uključivanje badema u ishranu sa ograničenom energijom ne samo da je pomoglo ljudima da izgube težinu, već i poboljšalo njihovo kardiometaboličko zdravlje.

Ispitujući efekte energetski ograničenih dijeta sa kalifornijskim bademima ili grickalicama sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, istraživači su otkrili da su obe dijete uspešno smanjile telesnu težinu za oko sedam kilograma.

Više od 1,9 milijardi odraslih u svetu ima prekomernu težinu (650 miliona sa gojaznošću).

U Australiji, dve od tri osobe (otprilike 12,5 miliona odraslih) su gojazne.

Istraživač Unisa dr Šaraja Karter kaže da studija pokazuje kako orašasti plodovi mogu podržati zdravu ishranu za kontrolu težine i kardiometaboličko zdravlje.

„Orasi su, kao i bademi, odlična užina. Imaju visok udeo proteina, vlakana i puni su vitamina i minerala, ali imaju i visok udeo masti, što ljudi mogu da povežu sa povećanom telesnom težinom“, kaže dr Karter, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranamrsavljenjezdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar