Želite zdrav i dug život? Jedite samo ove namirnice!

Nova studija iz Engleske donosi analizu podataka o uticaju voća i povrća na životni vek ljudi. Iako se već zna da voće i povrće pozitivno utiču na zdravlje, studija je bila fokusirana na potreban unos ovih namirnica za duži život.

Prednosti voća i povrća u ishrani – niže stope srčanih udara, moždanih udara, raka i prerane smrti. Nova studija navodi da je unos od 800 grama dnevno voća i povrća potreban za duži život, a da su dosadašnji podaci ukazivali na preporučeni unos od oko 400 grama. Prema studiji, 800 grama dnevno voća i povrća u 10 ravnomerno raspoređenih porcija može pozitivno uticati na 7,8 miliona preuranjenih slučajeva smrti širom sveta . Autori studije navode i da je 400 grama sa 5 raspoređenih unosa sasvim u redu, ali da je još bolje kada se to duplira. Studija pokazuje da čak i unos od 200 grama voća i povrća pravi veliku razliku u zaštiti zdravlja u odnosu na „nikakakav“ unos.

Prema podacima, 200 grama voća i povrća dnevno smanjuje rizik za srčana oboljenja od 16% , moždanog udara za 18%, kardiovaskularnih bolesti za 28%, raka za 13% i prerane smrti za 31%.

Studija navodi i moguće razloge za duži život uz unos voća i povrća. Smatra se da složena mreža hranljivih materija kao i antioksidanti u njima – smanjuju nivo holesterola i krvnog pritiska, smanjuje oštećenje DNK i rizik od raka, a podižu imuni sistem i čisti krvne sudove.

Međutim, studija nije dokazala uzročno–posledičnu vezu između većeg unosa voća i povrća i dužeg života, iako je vršena analiza čak 95 ranijih istraživanja sa oko 2 miliona učesnika.

Na kraju studije se navode proizvodi od voća i povrća koji po analizi imaju najveći pozitivan uticaj na zdravlje, a to su: jabuke, kruške, kiselo voće, zeleno lisnato povrće, brokoli, kupus, karfiol, boranija, spanać, šargarepa i paprika. Zaključak je jednostavan, a to je što više voća i povrća u ishrani za bolje zdravlje i duži život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishrana za duži životzdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar