Znate li šta je koncept „čiste ishrane“?

Mnogi od nas su skloni ekspreminetisanju kada je ishrana u pitanju. Nekada to radimo iz zdravstvenih razloga, a nekada jednostavno jer želimo da očistimo telo od toksina. Čak i minimalne izmene mogu doneti dosta benefita.

Danas u svetu je popularan koncept čiste ishrane. Naime, brojni nutricionisti, dijetetičari, ali i holivudske zvezde poput Gvinet Paltrou i Zoe Saldane zaklinju se u koncept čiste ishrane (clean eating) prvenstveno zbog koristi koje ona ima po zdravlje.

Čista ishrana nije nikakva dijeta, već samo način ishrane koji u svojoj osnovi ima uživanje u hrani u onom obliku u kom je priroda „odredila“, pri čemu je put do našeg tanjira krajnje pojednostavljen. Drugim rečima – kada je čovek prvi put došao na ideju da pojede krompir, sigurno nije razmišljao o tome da on bude u obliku čipsa, a piletinu nije pripremao u obliku „nuggetsa“.

Ovakvom ishranom održava se uravnotežen nivo energije, za razliku od čestih oscilacija koje se javljaju kao posledica prerađene, masne i hrane sa dodacima šećera. Svaka kalorija koju unesete bogata je nutritivnom vrednošću, dok su konzervansi, boje i šećeri u potpunosti isključeni iz ishrane. Dakle, bez prerađene ishrane, koristiti namirnice u onom obliku koji je priroda odredila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranaprerađena hranazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar