Znate li šta je ultraprerađena hrana i kako utiče na vas?

Novo istraživanje objavljeno u medicinskom magazinu JAMA Neurology tvrdi da konzumiranje ultraprerađene hrane povećava rizik od demencije.

Ultraprerađena hrana poput smrznute pice i gotovih jela čine naš užurbani život mnogo lakšim. Osim što nam štedi vreme, najčešće je i veoma ukusna zbog čega je tako često biramo.

Međutim, kako prenosi Klix.ba, ako više od 20 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija čini ultraprerađena hrana, možda povećavate rizik od kognitivnog pada, pokazalo je novo istraživanje.

Ta količina bi iznosila oko 400 kalorija dnevno u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Poređenja radi, mala narudžba pomfrita i običnog čizburgera iz McDonald’sa sadrži ukupno 530 kalorija.

Deo mozga uključen u izvršno funkcionisanje – sposobnost obrade informacija i donošenja odluka – posebno je teško pogođen, prema studiji objavljenoj u JAMA Neurology.

Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše ultraprerađene hrane imali su 25 odsto bržu stopu pada tzv. izvršne funkcije i 28 odsto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.

„Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posledicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati ultraprerađenoj hrani“, rekao je dr. Dejvid Kac za CNN.

„Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno  da bismo mogli zaključiti da je ultraprerađena hrana verovatno loša za naš mozak“, pojašnjava Kac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalorijenamirniceprerađevine
Komentari (0)
Dodaj komentar