Afrička unija nabavlja 270 miliona vakcina za Kovid-19

JOHANESBURG – Afričke zemlje će plaćati između 3 i 10 dolara po dozi, za vakcinu protiv Kovid-19 , i tako nabaviti 270 miliona doza, koje je ovog meseca obezbedila Afrička unija (AU).

Nacrt dokumenta o planu nabavke, koji je pripremila Afrička Izvozno-uvozna banka (Afrekimbank), koji su s Rojtersom podelila dva izvora, pruža prve dostupne detalje o cenama koje proizvođači nude afričkim državama van globalnog sistema raspodele vakcina KOVAKS, koji vode Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Globalni savez za vakcine (GAVI).

Zemlje mogu otplaćivati kredite u ratama tokom pet do sedam godina, pokazuje nacrt dokument u koji je agencija imala uvid, a služba za odnose sa medijima Afrekimbanke odbila je da odgovori na pitanja o uslovima.

Kažu da je dokument u radnoj verziji i da je namenjen za poverljivu diskusiju članova tima koji je AU formirala za obezbeđivanje vakcina i finansiranje programa imunizacije od koronavirusa na kontinentu.

Iako su cene znatno snižene u poređenju sa onim što plaćaju bogatije nacije, neki stručnjaci brinu zbog zemalja koje se već bore sa teškim ekonomskim posledicama pandemije i koje će morati da pozajmljuju još novca da bi imunizovale svoje stanovništvo.

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, koji je i predsedavajući AU, potvrdio je prošle nedelje da su sa Afrekimbank postignuti aranžmani za podršku državama članicama koje žele pristup vakcinama.

Do danas je na afričkom kontinentu zabeleženo više od 3,3 miliona slučajeva KOVID-19 i više od 80.000 smrtnih slučajeva, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar