Afrika: Eksperti strahuju zbog porasta inficiranih koronom

BAMAKO/DAKAR – Drugi talas korona virusa pogađa zapadnu i centralnu Afriku, a eskperti upozoravaju da bi ovog puta moglo da bude gore nego u prvom talasu, jer nailazi hladnije vreme u regionu, a većina zemalja iz tog regiona nema novca za vakcinu.

Nigerija, Niger, Mauritanija, Burkina Faso, Mali, Togo i DR Kongo su blizu negativnih rekorda zaraze, prema podacima Rojtersa, dok broj obolelih ubrzano raste i u Senegalu.

U poređenju sa SAD i dobrim delom Evrope, regija je sada pošteđena najgoreg scenarija pandemije, pošto zapadne i centralne afričke države dnevno imaju između nekoliko desetina do nekoliko stotina novih slučajeva, što je i dalje samo mali deo od 600.000 slučajeva koliko se zabeleži u svetu na dnevnom nivou, ali treba uzeti u obzir i mali broj testiranja.

Ali, kako temperature padaju, a vlade uvode restriktivne mere, eksperti se plaše da će drugi talas biti pogubniji nego prvi.

Ministarstvo zdravlja Malija je zabeležilo 155 slučajeva 7. decembra, a samo mesec ranije, bilo je 20 na dan.

Ministarstvo je naručilo testove pre mesec dana, predviđajući da će biti potrebno oko 500 testova dnevno, a sada prolaze kroz pet puta veće brojke.

„Mogli bismo da ostanemo bez testova za deset dana“, rekao je Akori Ag Iknane, direktor nacionanog instituta za javno zdravlje u Maliju.

Kongo je u novembru imao po 20 slučajeva na dan, a sada ima 345, slično je i u Mauritaniji, koja je takođe imala po 20 slučajeva u novembru, a sada beleži negativan rekord sa 296 obolelih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar