Afrika: Katastrofalni efekti zbog kašnjenja u izvozu vakcina

ADIS ABEBA – Afrika verovatno neće ispuniti svoje ciljeve vakcinacije stanovništva afričkog kontinenta protiv kovida-19, ako se nastave kašnjenja u isporukama ključnog indijskog proizvođača, upozorio je danas direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti DŽon Nkengasong.

Zvaničnici se, prema njegovim rečima, nadaju da će problemi na indijskom Serum Institutu biti samo privremeni, u suprotnom „to bi definitivno uticalo na našu sposobnost kontinuiranog vakcinisanja ljudi“, prenosi agencija AP.

„Ako se kašnjenje nastavi, nadam se da je to kašnjenje, a ne zabrana,
to bi bilo katastrofalno za ispunjenje našeg rasporeda vakcinacije“, rekao je Nkengasong na konferenciji za novinare u Adis Abebi, a prenosi agencija Rojters.

Afrička unija je, kako dodaje, planirala da vakciniše 30 do 35 odsto stanovništva kontinenta do kraja godine.

„Ako vakcine kasne, malo je verovatno da ćemo ispuniti svoj cilj“, rekao je on.

Afričke zemlje prijavile su 4,25 miliona slučajeva zaraze korona virusom i 112.000 povezanih smrtnih slučajeva, iako stručnjaci tvrde da bi stvarne brojke mogle biti veće.

Indija je odlučila da odloži velike isporuke vakcina koje je proizveo indijski Serum Institut, kako bi mogla da zadovolji lokalnu potražnju, navela su dva izvora za Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar