Ani Lalić nagrada za slobodu govora koju dodeljuje Dojče vele

Novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić dobitnica je ovogodišnje Nagrade za slobodu govora koju dodeljuje Dojče vele (Deutsche Welle), koja je posvećena svim hrabrim novinarima širom sveta koji trpe represiju zbog izveštavanja o pandemiji korona virusa.

U obrazloženju nagrade navodi se da je Ana Lalić novinarka koja je bila u pritvoru nakon što je objavila članak o nedostatku medicinske opreme i zaštitne opreme u gradu Novom Sadu.

Dojče vele je naveo da će nagraditi 17 novinara iz 14 zemalja i dodao da oni predstavljaju sve novinare širom sveta koji su nestali ili uhapšeni ili im prete zbog pisanja o pandemiji.

Pored Ane Lalić, nagradjeni su i Blaž Zgaga iz Slovenije, Sergej Sazuk iz Belorusije, Elena Milašina iz Rusije, Darvinson Rojas iz Venecuele, Mohammad Mosaed iz Irana, Beatifik Ngumbvanda iz Zimbabvea, David Musisi Karjankolo iz Ugande, Nurkan Bajsal i Ismet Čigit iz Turske, Fares Sajeg iz Jordana, Sidart Varadarajan iz Indije, Sovan Riti iz Kambodže, Maria Viktoria Beltran sa Filipina, Čen Kiuši i Fang Bin iz Kine koji su nestali 6. februara, Li Zehua iz Kine.

Dojče vele od 2015. godine dodeljuje nagradu za slobodu govora osobi ili inicijativi koja je pokazala izvanrednu predanost ljudskim pravima i slobodi izražavanja u medijima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar