Ardern: Ukidamo mere lokdauna kada se vakciniše 90 odsto

VELINGTON – Novi Zeland će ukinuti stroge mere zatvaranja zbog korona virusa i povratiti više slobode tek kada 90 odsto populacije bude potpuno vakcinisano, izjavila je danas premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern.

Ona je istakla da bi postizanje stope vakcinacije od 90 odsto u svakom Okružnom zdravstvenom odboru u zemlji, doprinelo da Novi Zeland postane jedna od zemalja u svetu sa najvišom stopom vakcinacije, prenosi agencija Rojters.

Oko 68 odsto Novozelanđana koji ispunjavaju uslove je kompletno vakcinisano, a 86 procenata je primilo jednu dozu.

“Na kraju smo izbalansirali želju da se brzo ponovo otvorimo, dok istovremeno nastavljamo da čuvamo bezbednost ljudi“, poručila je Ardern na konferenciji za novinare u prestonici Velingtonu.

Kada se dostigne cilj vakcinacije, zemlja će preći na novi sistem semafora za upravljanje epidemijama u regionima, a sertifikat o vakcini će biti centralni deo novog sistema, poručila je Ardern.

“Potpuno vakcinisani ljudi će moći da se ponovo povežu sa porodicom i prijateljima, idu u barove i restorane i rade stvari koje vole sa većom sigurnošću i samopouzdanjem“, izjavila je premijerka.

Dodaje i da bi novi sistem doneo prekid blokada širom zemlje.

Novi Zeland uveo je najstroža ograničenja u vezi sa pandemijom među zemljama OECD-a, ali pritisak na Ardern raste kako bi se ublažila ograničenja, mada se relativno mali, ali konstantan broj slučajeva, nastavlja u najvećim gradovima.

Novi Zeland je danas prijavio rekordnih 129 slučajeva kovida-19, što je treći put ove nedelje da je registrovan rekord, uprkos tome što je Okland u lokdaunu već više od dva meseca.

Labavija ograničenja su na snazi u većem delu ostatka zemlje sa populacijom od pet miliona stanovnika.

U tekućem talasu, broj zaraženih kovidom je dostigao 2.389, dok je preminulo 28 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar