Australija ispod cilja o broju vakcinacija stanovništva

KANBERA – Australija je znatno pala ispod cilja o broju vakcinacija protiv kovida-19, pošto je vakcinisano samo 670.000 građana u odnosu na prvobitni cilj od četiri miliona, koliko je planirano do kraja marta.

Australijska vlada je za sporu imunizaciju, u kojoj Australija znatno zaostaje za mnogim drugim razvijenim zemljama, okrivila probleme sa zalihama u Evropi, dok su nedavne poplave duž istočne australijske obale usporile isporuku vakcina, prenosi agencija Rojters.

Kao problem je navedena i sporija od očekivane distribucija i nedostatak sigurnosti po pitanju zaliha, dok su lokalni mediji ukazali na propuste privatnih saradnika angažovanih da pomažu u distribuciji.

Ipak, australijski ministar zdravlja Greg Hant je ukazao danas na rekordnih 72.826 vakcinacija tokom jučerašnjeg dana, što je, prema nejgovim rečima, pokazalo da program vakcinacije ubrzava, nakon što je australijska biotehnološka kompanija CSL počela sa domaćom proizvodnjom vakcine AstraZeneka.

„I dalje smo na putu da do kraja oktobra dovršimo prve doze za sve građane Australije koji to budu tražili“, rekao je ministar na konferenciji za novinare.

Australija je uglavnom ograničila širenje korona virus, zahvaljujući brzom zaključavanju, zatvaranju granica i brzom sistemu za praćenje, a prijavila je nešto manje od 29.300 slučajeva kovida-19 i 909 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar