Bajden će ponuditi građanima 500 mln kućnih kovid testova

VAŠINGTON – Američki predsednik Džo Bajden će, u svom današnjem govoru, najaviti povećanje podrške bolnicama, bolji pristup testovima na kovid-19 i proširenje dostupnosti vakcinama, u uslovima kada broj slučajeva korona virusa u SAD raste u danima uoči Božića.

Naime, neimenovani visoki zvaničnik američke administracije je izneo detalje o predlozima koje će Bajden objaviti u svom govoru, prenosi agencija AP.

Američka administracija je spremna da rasporedi dodatnih 1.000 vojnika sanitetske službe u bolnice, kao i da uputi federalno medicinsko osoblje u Mičigen, Indijanu, Viskonsin, Arizonu, Nju Hempšir i Vermont.

Takođe se planira slanje dodatnih respiratora i opreme iz nacionalnih zaliha, pored proširenja bolničkih kapaciteta za lečenje zaraženih pacijenata.

Vlada u Vašingtonu će kupiti 500 miliona brzih testova za testiranje kod kuće koji će biti isporučeni besplatno u domove Amerikanaca koji ih zatraže, a uspostaviće i nove lokacije za testiranje i primeniti Zakon o odbrambenoj proizvodnji da pomogne u proizvodnji više testova.

Portparolka Bele kuće DŽen Psaki je na konferenciji za novinare izjavila da Bajden ne planira da uvede lokdaun i da će umesto toga ohrabrivati ljude da se vakcinišu, i ako ispunjavaju uslove, da dobiju buster dozu.

„Ovo nije govor o zaključavanju zemlje. Ovo je govor o prednostima vakcinacije“, poručila je Psaki novinarima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar