Bajden: Demokratija preovladala, potrebno je da prevazidjemo podele

Novi američki predsednik Džozef Bajden izjavio je po stupanju na dužnost da je demokratija preovladala u zemlji pogodjenoj pandemijom korona virusa i nedavnim nemirima u Vašingtonu koji su rezultirali upadom u Kongres SAD.

Bajden, u prvom obraćanju u svojstvu 46. predsednika SAD, pozvao je Amerikance da prevazidju podele i dodao da njegovo stupanje na dužnost obeležava dan „istorije i nade“, prenosi Asošiejted pres.

„Bez jedinstva, nema mira“, rekao je Bajden na ceremoniji inauguracije.

Naveo je da su SAD „ponovo naučile da je demokratija dragocena“.

„San pravde za sve više neće biti odlagan“, dodao je Bajden.

Obećao je da će biti iskren prema zemlji koja se suočava s teškoćama, navodeći da lideri imaju obavezu „da brane istinu i da poraze laži“.

Pozvao je i one koji nisu glasali za njega da mu daju šansu.

Kao što je često obećavao tokom kampanje, Bajden je ponovio da će biti „predsednik svim Amerikancima“ i da će se „podjednako žestoko boriti“ za one koji ga nisu podržali kao i za one koji jesu.

„Moramo da okončamo ovaj necivilni rat crvenih (republikanci) i plavih (demokrate)“, rekao je Bajden.

On je zahvalio prethodnicima iz obe stranke koji su došli na inauguraciju.

Na inauguraciji su, izmedju ostalih, tri bivša američka predsednika sa suprugama, demokrate Barak i Mišel Obama i Bil i Hilari Klinton i republikanci Džordž i Lora Buš.

Odlazeći republikanski potpredsednik SAD Majk Pens došao je na Kapitol, ali to nije učinio njegov dosadašnji šef, Bajdenov prethodnik Donald Tramp, posatvši prvi odlazeći predsednik SAD od 1869. godine koji nije došao na inauguraciju naslednika.

Ceremonija inauguracije održava se uz najopsežnije mere bezbednosti preduzete zbog upada Trampovih pristalica u Kongres SAD 6. januara.

U nasilju u Kongresu tada je poginulo pet osoba, posle čega je Predstavnički dom opozvao Trampa sa dužnosti predsednika, po optužbi da je podsticao pristalice na pobunu.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na mitingu koji je sazvao u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se „djavolski bore“ protiv izbornih rezultata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar