Bajden u Vašingtonu primio izrealskog premijera Beneta

VAŠINGTON – Današnji sastanak izraelskog premijera Naftalija Beneta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom upriličen je u jeku povišenih tenzija sa regionalnim neprijateljem Iranom, dok se istovremeno jevrejska država bori sa obnavljenim neprijateljstvima na svojoj južnoj granici sa pojasom Gaze (i palestinskim Hamasom).

Tokom svoje prve zvanične državne posete u svojstvu premijera Benet se danas odvojeno sastao sa ministrom odbrane Lojdom Ostinom i američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, prenosi AP.

Na početku sastanka sa Blinkenom, Benet je rekao da planira da razgovara sa Bajdenom i predstavnicima američke administracije prvenstveno o tome kako da se odbrane i uspore iransku nuklearnu trku.

Benet se izjasnio protiv mogućnosti sklapanja novog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila, ukazavši da je neophodno da se zaustavi iranska agresija u regionu.

Tokom poslednjih nekoliko meseci izvedeno je više napada na trgovačke brodove povezane sa Izraelom i veruje se da iza tih napada stoji Teheran.

Ranije ove nedelje, uoči polaska u SAD Benet je ministrima najavio da će američkom predsedniku reći da je vreme da se zaustave Iranci i da ne bi trebalo ulaziti u novi nuklearni sporazum s obzirom da je stari već istekao i nije relevantan, čak i za one koji su nekada smatrali da jeste relevantan.

„Postoji nova vlada u SAD i nova vlada u Izraelu, a ja sa sobom iz Jerusalima donosim novi duh saradnje koji je utemeljen na posebnim i dugim odnosima između dve zemlje“, rekao je Benet pre polaska na put u Ameriku.

Očekuje se da će se tokom Benetove posete SAD razgovarati i o pandemiji korona virusa, klimatskim promenama i ekonomskim pitanjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar