Belgija kupuje i Fajzerov i Merkov lek protiv korone

BRISEL – Belgija kupuje 10.000 antivirusnih pilula protiv korona virusa koje su razvile američke kompanije Fajzer i Merk, saopštio kje danas za Rojters portparol ministarstva zdravlja za Arne Brinkman.

Kako se navodi, vlade širom sveta bore se da kupe pakslovid, lek koji je razvio „Fajzer“, a molnupiravir, koji je kompanija „Merk“ razvila zajedno sa „Ridgeback Biotherapeutics“ suočava se sa problemima nakon razočaravajućih rezultata ispitivanja.

Belgijski ministar zdravlja rekao je početkom decembra da je vlada u pregovorima sa Merkom o kupovini molnupiravira, a belgijske zdravstvene vlasti su savetovale da je potrebno kupiti i molnupiravir i pakslovid.

„Oba razgovora su završena i mi ćemo kupiti 10.000 doza od oba leka“, rekao je Rojtersu portparol belgijskog ministarstva zdravlja Brinkman.

Krajem decembra Francuska je saopštila da je otkazala narudžbinu od 50.000 doza molnupiravira, nakon što je kompanija krajem novembra objavila podatke koji sugerišu da je lek znatno manje efikasan nego što se mislilo, podseća Rojters.

Kompanija „Fajzer“ je saopštila da je njen lek pakslovid pokazao skoro 90 odsto efikasnosti u sprečavanju hospitalizacija i smrti kod pacijenata sa visokim rizikom, a laboratorijski podaci sugerišu da lek zadržava svoju efikasnost protiv omikron soja korona virusa koji se brzo širi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar