Beogradski festival evropske književnosti 22.decembra onlajn

BEOGRAD – Deveto izdanje Beogradskog festivala evropske književnosti biće realizovano onlajn 22. i 23. decembra u organizaciji izdavačke kuće Arhipelag iz Beograda u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije.

Organizatori festivala će čitaocima ponuditi dva panela na kojima će se razgovarati o književnosti u novim okolnostima usled pandemije.

Direkcija smotre duboko veruje da su razgovori o književnosti neophodni i da mogu odvesti u središte drugih važnih tema, a u centru pažnje ovih tribina jeste ključno pitanje: Da li je među vidljivim i nevidljivim iskušenjima savremenog sveta i sama književnost postala nevidljiva?

Na panelu “Srpska književnost u svetu”, koji će se održati 22. decembra, biće reči o prevođenju srpske literature, o njenoj prezentaciji u međunarodnom kontekstu, kao i o novim mogućnostima promocije savremene srpske književne scene.

U razgovoru će učestvovati Vladislav Bajac, osnivač izdavačke kuće “Geopoetika”, Zoran Hamović, vlasnik izdavaštva “Clio” i Gojko Božović, prvi čovek “Arhipelaga”.

Sledećeg dana, 23. decembra, biće realizovan drugi panel “Književnost i virus”, koji će se dotaći više tema – ođeka novih i starih virusa u književnosti i kako literatura pomaže da se razume stvarni svet ispunjen vidljivim i nevidljivim opasnostima, poznatim i nepoznatim virusima.

Učesnici na toj tribini su – dr Milena Đorđijević, Jovana Milovančević i ponovo – Gojko Božović.

Moderatorka oba panela na online izdanju ovog festivala je književna kritičarka Marija Nenezić, a diskusije će počinjati u 13 časova i imaće direktan prenos na Facebook stranici Narodne biblioteke Srbije.

Snimci panela biće postavljeni i na nalozima Arhipelaga na društvenim mrežama- Facebook, Twitter, Instagram, i kanalu Youtube.

Beogradski festival evropske književnosti sa poznatim evropskim i srpskim piscima nije mogao da se održi u uobičajenom terminu krajem juna, zbog pandemije koronavirusa.

Pokrenut 2012. godine, pod sloganom “Najbolje od svega – Najbolje za sve” jedan je od najposećenijih književnih događaja u Srbiji.

Festival je proteklih godina privukao veliku pažnju javnosti, a njegovi gosti bili su jaka imena svetske scene: David Grosman, Havijer Serkas, Peter Esterhazi, Klaudio Magris, Florans Noavil, Goce Smilevski, Fiona Sampson, Aris Fioretos, Terezija Mora, Drago Jančar, Peter Salmon, Hatidže Akin, Rej Robertson, Barbi Marković, Venko Andonovski, Tomas Majneke, Branko Čegec i Amir Or.

Organizator Beogradskog festivala evropske književnosti je izdavač Arhipelag sa Narodnom bibliotekom Srbije,uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Srpskog PEN centra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar