Beroš na sednici vlade pozvao na dodatni oprez

ZAGREB – Ministar zdravlja Vili Beroš rekao je danas na sednici vlade da je prema poslednjem preseku novozaraženih korona virusom u Hrvatskoj 56 odsto više u odnosu na prošlu sredu.

“U Hrvatskoj je 3.053 novih slučajeva zaraze, udeo zaraženih u broju testiranih je 28.24 posto. Na bolničkom lečenju je 939 osoba, od kojih je 131 na respiratoru”, kazao je Beroš na sednici vlade.

Beroš je upozorio da je porast broja novozaraženih u odnosu na prošlu sredu poziv na dodatnu, preko potrebnu dozu opreza. Upozorio je da preveliki rezervoar nevakcinisanih delta varijanti korona virusa omogućava značajan manevarski prostor za širenje.

Ministar je istakao i da u proteklih sedam dana, od ukupnog broja hospitalizovanih, njih 70.8 posto nije bilo vakcinisano ni jednom dozom vakcine.

Na respirator je u tom periodu stavljeno 100 osoba, od kojih čak 86 posto nije vakcinisano ni jednom dozom.

Poručio je, međutim, da porast broja novozaraženih u četvrtom talasu pandemije donosi blaži porast hospitalizovanih u odnosu na dva prethodna talasa, što je, kako je rekao, posledica vakcinacije građana.

Istakao je da je najveći broj novih slučajeva zaraze među mladima, starosti od devet do 19 godina i među populacijom starosti od 40 i 49 godina, a da je prosečna starost zaraženih 36 godina.

Dodao je da je do juče, u Hrvatskoj vakcinisano 55.38 posto odraslog stanovništva, a treću dozu dobilo ke 1.489 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar