Bez dogovora OPEK-a i Rusije o smanjenju proizvodnje nafte

BEČ – Predstavnici Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEK nastojale su danas na sastanku u Beču da privole Rusiju na dodatno smanjenje proizvodnje, kako bi bile povećane cene nafte, koje su od početka godine pale za petinu zbog izbijanja epidemije korona virusa.

Kako prenosi Rojters, izvori iz OPEK-a navode da na sastanku u Beču nije postignut dogovor o dodatnom smanjenju proizvodnje nafte, jer se Rusija zalagala da do kraja drugog kvartala godine proizvodnja ostane na sadašnjem nivou.

Saudijska Arabija predlaže da se u drugom kvartalu godine proizvodnja nafte smanji dodatno za milion do milion i po barela po danu, a da do kraja godine ostane na snazi sadašnje smanjenje od 2,1 milion barela po danu.

Ruski ministar energije Aleksandar Novak napustio je sastanak posle tri sata razgovora, a kako navode izvori, otputovao je u Moskvu na dodatne konsultacije i vratiće se u Beč u petak na sastanak OPEK+ (članice OPEK-a i Rusije).

Sadašnja cena referentne Brent nafte od oko 51 dolara po barelu nije dovoljna za mnoge članice OPEK-a da bi uskladile svoje budžete, dok je Rusija saopštila da joj je ta cena prihvatljiva.

Rojters navodi da je Moskva zabrinuta zbog porasta proizvodnje nafte u SAD, koje nisu članica OPEK-a i koje su povećale proizvodnju na njenu štetu.

Sadašnje smanjenje proizvodnje nije dovoljno za suočavanje s posledicama na svetsku ekonomiju izbijanja epidemije korona virusa u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar