BiH naučnici otkrili prenos virusa sa čoveka na psa

SARAJEVO – Naučnici Veterinarskog fakulteta u Sarajevu otkrili su slučaj jednostranog prenosa korona virusa sa čoveka na kućnog ljubimca, reč je o psu i jedan je u nizu slučajeva koji potvrđuju da se virus primarno prenosi sa čoveka na čoveka kapljično, aerosolom, bliskim kontaktom, kao i da je očigledno moguć prenos i na životu.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja je pojasnio da je virus kod psa utvrđen PCR metodom.

„Prenos na životinju je moguć posebno ako je prostor koji danas ljudi dele s kućnim ljubimcima mali, a to su stanovi. Ukoliko imamo način interakcije sa životinjom poput grljenja, ljubljenja ili korištenja zajedničke posteljine, to može biti uzrok infekcije životinje, objasnio je Goletić, preneo je sarajevski portal Klix.

Ovde se, kaže, radi o tzv. zooantroponozi odnosno prenosu sa čoveka na životinju, obrnut prenos još nije dokazan niti postoji indikacija da bi se takvo nešto moglo desiti.

Dodao je da je veoma važno naglasiti da vlasnici kućnih ljubimaca ne treba da brinu i da nema nikakvog razloga da budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih ukoliko u domaćinstvu imaju psa ili mačku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar