Bolivija sklopila dogovor o nabavci ruske vakcine Sputnjik V

MOSKVA/LA PAZ – Ruski fond za direktne investicije odobrio je da u Boliviju bude isporučene doze vakcine Sputnjik V dovoljne za imunizaciju 2,6 miliona ljudi, a ovo je prvi dogovor o nabavci vakcine u ovoj južnoameričkoj državi, prenosi Rojters.

Ruski fond za direktne investicije je rekao da će dogovor omogućiti da 20 odsto stanovništva Bolivije primi vakcinu protiv korona virusa, odnosno 2,27 miliona građana od 11,35 miliona, koliko ukupno živi u ovoj zemlji.

Predsednik Bolivije Luis Arse je na ceremoniji prilikom potpisivanja ugovora rekao da on garantuje 5,2 miliona doza, a Ruski fond za direktne investicije je kasnije pojasnio da će biti vakcinisano 2,6 miliona ljudi, odnosno da će biti isporučeno 5,2 miliona injekcija vakcine koja se daje u dve doze.

Arse je rekao da će Rusija u januaru poslati 6.000 doza za vakcinaciju 3.000 ljudi iz najrizičnijih kategorija, do kraja marta biće isporučeno 1,7 miliona doza, a ostatak između aprila i maja.

Ruska vakcina je već ranije isporučena u susedne latinoameričke zemlje Argentinu i Venecuelu.

Vlada Bolivije se takođe nada da će u prvom kvartalu naredne godine do 20 odsto stanovništva primiti vakcinu kroz globalnu incijativu „Kovaks“, čiji je cilj da obezbedi pravednu raspodelu vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar