Bolsonaro podržao demonstracije, uprkos korona virusu

BRAZILIJA – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro slikao se sa pristalicama i pozdravio njihove demonstracije u najvećim gradovima, čime je izazvao kritike političkih lidera zbog ohrabrivanja velikih okupljanja koja bi mogla da pojačaju širenje korona virusa.

Bolsonaro se oglušio i na savete medicinskih stručnjaka da preduzme mere predostrožnosti nakon što je nekoliko članova delegacije koja ga je pratila tokom prosete Floridi bilo pozitivno na kororna virus.

Bolsonaro de došetao do ograde ispred predsedničke kampanje u dresu brazilske fudbalske reprezentacije da bi se sreo sa demonstrantima, pozdravljao se sa njima pesnicama i najginjao se ka gomili da bi snimao selfije.

Bolsonaro je u video snimku na zvančnom Fejsbuk nalogu rekao da je „neprocenjivo“ što vidi toliko ljudi koji demonstriraju u korist njegovog programa, iako je on protiv okupljanja u obraćanju naciji u četrvtak.

„Iako sam sugerisao odlaganje, ne mogu ništa da naredim jer protest nije moj. Ljidi su izašli na ulice iako je sve protiv njih – štampa, virus, preporuke“, rekao je Bolsonaro.

Predsednik Donjeg doma brazilskog parlamenta Rodrigo Maja nazvao je Bolsonarovu podršku demonstracijama „napadom na javno zdravlje“, dok je predsednik Senata Davi Alkolumbre istakao da je „nesmotreno stimulisati okupljanja na ulicama“.

Brazlski predsednik je na testu bio negativan, kao i njegov američki kolega Donald Tramp, nakon njihovog susreta, ali je list O Estado de Sao Pulo izvestio da je medicinski tim Bolsonaru savetovao da ostane u izolaciji do početka sedeće nedelj, prenosi Rojters.

List je juče javio da je i sedmi član delegacije koja je posetila Floridu pozitivan, kao i četiri člana tima za podršku putovanju.

Broj zaraženih korona virusom u Brazilu u nedelju je skočio na 200 sa samo nekoliki desetina koliko ih je bilo prošle nedelje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar