Bregu:Pratićemo posledice pandemije na zaposlenost na ZB

SARAJEVO – Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RČ) Meljinda Bregu saopštila je da je od danas zvanično pokrenuta Mapa zaposlenosti na Zapadnom Balkanu, kako bi se pratile posledice pandemije korona virusa širom regiona i pokazali trendovi na tržištima rada, saopštio je RČ.

Mapa je napravljena u okviru projekta „Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja“ i to je ujedno online platforma koja objedinjuje i predstavlja podatke o tržištima rada prikupljene iz službenih izvora svake od šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Kako je rekla Bregu, na Mapi se vidi da je za prvih devet meseci pandemije nezaposlenost povećana za oko 14,5 odsto, kao i da je u nekim ekonomijama u ovom periodu čak došlo i do smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba, iako neznatnog, dok je u drugim povećanje bilo mnogo značajnije nego što to pokazuju brojke na regionalnom nivou.

Dodaje da ove brojke ne obuhvataju gubitke u broju radnih sati i platama, niti potpuno odražavaju promene u neformalnom sektoru i nivoima aktivnosti koje su veoma bitne za sve ekonomije Zapadnog Balkana.

Bregu ističe da se u ekonomijama Zapadnog Balkana i dalje smanjuje broj radno sposobnog stanovništva (15-64 godina), a ovaj trend se nastavlja zbog starenja i iseljavanja.

„Mapa zaposlenosti je ovde da bi pružala podatke o tržištima rada iz svih ekonomija na regionalnom nivou, na mesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj osnovi. Radeći sa našim partnerima, proširivaćemo podatke koje prikupljamo i razvrstavati ih prema polu, starosti i obrazovanju, otkrivajući tako važne trendove u ekonomijama“, zaključila je Bregu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar