Britanski naučnici: Deca podložnija zaražavanju novim sojem virusa korona

Članovi savetodavne grupe britanske vlade NERVTAG tvrde da su deca najverovatnije podložnija zaražavanju mutiranim virusom korona, u poređenju sa njegovim prethodnim sojevima, ali da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji.

Tu tezu izneo je epidemiolog Nil Ferguson, profesor na Kraljevskom koledžu London i član NERVTAG-a, piše „Dejli mejl“, napominjući da ona još nije dokazana.

Ferguson navodi da je broj zaraženih novim sojem virusa korona među decom mlađom od 15 godina mnogo veći, u poređenju sa brojem zaraženih drugim sojevima korone u istoj starosnoj grupi, ali nije naveo tačne podatke.

On je rekao da je moguće da je novi soj virusa nazvan B.1.1.7, koji se pojavio tokom novembarskog karantina, u vreme prvog školskog polugodišta, nastao zbog toga što je ova varijanta efikasnija u zaražavanju dece nego raniji oblici Kovida-19.

Naučnici smatraju da je novi virus infektivniji za 50 do 70 odsto, ali ne veruju da je smrtonosniji, niti da izaziva teže oblike bolesti kod dece i odraslih.
Deca su do sada virusom korona bila zaražena u mnogo manjem broju nego što obolevaju od drugih respiratornih bolesti, uključujući grip.

Prema vodećoj teoriji, ovo se dešava zbog toga što deca imaju mnogo manje receptora ACE2 putem kojih virus korona ulazi u ljudske ćelije, a čiji se broj uvećava sa godinama.

Profesorka Vendi Barkli sa Kraljevskog koledža London i članica NERVTAG-a tvrdi da su odrasli zbog toga lakša meta za virus korona u poređenju sa decom.

Barkli smatra da novim sojem virusa više bivaju zaražena deca, ne zbog toga što su ona njegova meta, nego zbog toga što je sada manje inhibiran.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakoronanovi sojvelika britanija
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • bambi

    Upravo je ovo opasnost o kojoj sam sve vreme pricao. Nasa rukovodstvo je uporno forsiralo odlazak nase najmladje dece u skole sa obrazlozenjem da na njih virus ne deluje, da nema simptomatike i slicna opravdanja. Ali niko nije bio svestan cinjenice da je zapravo virus radio svoje a to je nevidljiva adaptacija tj. mutiranje. Sada je postao opasan i za decu. Tek sada ce se javiti problemi. Drzava je zrtvovala nasu decu, eksperimentisala sa njima, gurala ih u prve redove i ako o covidu nije znala gotovo nista osim rekla kazala po svetskim medijima i institucijama, Drzavi je bitno bilo da ne prestaje skolski sistem i da ga nasi najmladji odrzavaju, da bi se na pocetku godine isprodavale knjige koje su po basoslovnim cenama i obavezne jer je toboze novi program, tj. stare knjige sa promenjenih par slika i recenica. Dakle izdavacka mafija koja prigrabljuje ogromene novce ovim trikom nije smela da ostane bez zarade. Zgrozavam se nad ovom zemljom. Sramota me je sto sam srbin. Sramota me je sto zivim u Srbiji. Sramota me je ko mi je vlast i sta su u stanju sve da urade. Zar zarad novca da nasu decu, nase najmladje, gurate u prve redove? Sram da vas bude. Drzavu ne zanimaju prave dece. To se inace i jasno i do sada videlo u Porodicnom pravu gde su prava dece povredjena cinjenicom da po poremecenoj logici nadleznog ministastva imate direktive licemernim i korumpiranim Centrima za socijalni rad da se sudovima uvek, gotovo u 99% slucajeva, daje misljenje da se deca dodeljuju majkama cak i u slucajevima kada su alkoholicarke, narkomanke i prostitutke. Cesti su slucajevi da deca ne mogu, zbog izivljavanja majki a uz puno odobravanje radnica Centa za socijalni rad, da vide svoje oce godinama. Ne postoji jaci bol i patnja koje se detetu moze u XXI veku naneti od ovoga. Zgrozavam se gde zivim. Ovo je uzas ravan Somoliji ili Nikaragvi. Ali smo zato medju prvima u svetu ispostovali prava kerova i zakonski regulisali kada kerovi dozivljavaju traume.

  • Skeptik

    Jedan nas vrhunski doktor je rekao da sto je virus infektivniji, to je manje opasan, tj. ima manju stopu smrtnosti. Vrlo logicno. Pre ce biti da treba odraditi neke druge ciljeve. U Kini nema ni virusa ni epidemije….bas cudno….