Budući šef diplomatije Slovenije za bolje odnose s Hrvatskom

LJUBLJANA – Kandidat za novog slovenačkog ministra spoljnih poslova Anže Logar izjasnio se danas za jačanje odnosa i poverenja sa Hrvatskom, uz uvažavanje slovenačkih nacionalnih interesa.

U svom predstavljanju pred parlamentarnim odborom za spoljnu politiku Logar je kazao da je pozitivno što s predsedničkog nivoa dolaze vesti o inicijativama za jačanje poverenja sa Hrvatskom, no da mu se čini da u zadnje vreme na Ministarstvu spoljnih poslova u tom pogledu nije bilo agilnosti i pravih podsticaja, prenela je Hina.

„Sa Hrvatskom treba blisko sarađivati i podržati inicijative koje će stvarati međusobno poverenje, naravno uz činjenicu da je potrebno osigurati poštovanje međunarodnog prava i presuda“, kazao je Logar tokom predstavljanja svog programa, kao kandidata novog premijera Janeza Janše za budućeg ministra spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, u sadašnjem Ministarstvu spoljnih poslova nije bilo „prisnih kontakata“ u odnosima sa susednom državom, a niti pravog uvida u kompleks celovitosti odnosa sa Hrvatskom.

„Možda se varam, nemam tačan uvid, ali mi se čini da Ministarstvo spoljnih poslova nije imalo optimalan pregled nad celom paletom odnosa sa Hrvatskom“, kazao je Logar.

„Hrvatska je samo jedna od susednih država, s njom imamo otvorena pitanja, ali ćemo ih pre ili kasnije rešiti“, izjavio je on.

Logar je dodao da sa Hrvatskom ubuduće treba jačati parlamentarne kontakte, ali i da mu se čini da bi Slovenija imala bolji pregled nad celokupnim odnosima ako bi imenovala posebnog poverenika za odnose sa Hrvatskom.

On bi, prema njegovim rečima, imao pregled nad svim otvorenim pitanjima te delovao brže i agilnije kako bi se stvari rešavale, ali uz uvažavanje celokupnosti odnosa.

Uspostavljanje bolje saradnje sa Hrvatskom po njegovim rečima je važna i zbog strateških pomaka u zadnje vreme, kao što su aktuelna kriza vezana za migrante i korona virus, a takvih će izazova koji traže saradnju u budućnosti, po njegovim rečima, biti još više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar