Cela Italija „crvena zona“ zbog koronavirusa, u Koreji pale novac

Cela Italija zbog koronavirusa postaće „crvena zona“, a na snagu stupa zabrana javnih okupljanja i ograničeno kretanje, izjavio je premijer Italije Đuzepe Konte.

Premijer Italije Đuzepe Konte izjavio je da će mere ograničavanje kretanja zbog izbijanja koronavirusa biti proširene na celu zemlju.

„Svi treba da se odreknemo nečega za dobrobit Italije. Više neće postojati crvena zona broj jedan i broj dva, nego će cela Italija postati zaštićena zona“, istakao je premijer.

Prema njegovim rečima, nove mere će stupiti na snagu od utorka, 10. marta. Mere uključuju „kretanje samo u neophodnim slučajevima, zbog posla ili zdravlja“ i „zabranu okupljanja naroda na otvorenom“.

On je dodao da će sve škole i univerziteti u Italiji biti zatvoreni do 4. aprila.

U Italiji je trenutno zabeleženo više od 9.100 slučajeva koronavirusa, a 463 osobe su preminule.

Prema poslednjim informacijama Italija, posle Kine, ima najveći broj prijavljenih smrtnih slučajeva od koronavirusa. Sav sport u Italiji suspendovan je do 3. aprila zbog rizika od širenja koronavirusa, saopštio je Olimpijski komitet te zemlje. Italijani su se odlučili na radikalne mere u borbi protiv virusa kojim je zaraženo skoro 10.000 ljudi.

(Sputnjik)

Pet kongresmena u izolaciji, dvojica se rukovala s Trampom

Pet članova američkog Kongresa nalaze se od danas u samoizolaciji, a među njima su i dvojica republikanaca koji su bili u kontaktu sa američkim predsednikom Donaldom Trampom nakon izlaganja korona virusu.

Kongresmen Met Gec je putovao u predsedničkom avionu Er Fors one, kojim se Tramp vraćao u Vašington, a objavio je da je „11 dana pre bio u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virus.

„Iako kongresmen nema simptome, ostao je kod kuće i čekamo rezultate njegovog testa“, napisala je njegova ekipa na Tviteru i dodala da će u samoizolaciji biti 14 dana, prenosi portal Index.

Drugi republikanski kongresmen Dag Kolins, koji se u petak sastao sa Trampom, rekao je danas da će ostati u dobrovoljnom karantinu iako nema simptome jer je krajem februara bio izložen koronavirusu.

Kolins je bio iza američkog predsednika u petak tokom službene posete Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, a rukovao se sa Trampom tokom tog put.

Dvojica kongresmena bila su izložena virusu tokom velike konferencije konzervativaca CPAC održane od 26. do 29. februara blizu Vašingtona.

Više francuskih zvaničnika pozitivno na korona virus

Pet članova francuskog Parlamenta obolelo je od korona virusa, kao i radnik u kafeteriji Narodne Skupštine, a pretpostavlja se da bi taj broj mogao da bude i veći.

Prethodno je objavljeno da je francuski ministar kulture Frank Rister oboleo od korona virusa, da je dobro i da se odmara kod kuće, kao i da se najverovatnije razboleo prilikom nedavne posete Parlamenta, prenosi Rojters.

Kako je navedeno, Rister se prošle nedelje susreo sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Osim poslanika, utvrđeno je da je i izvršni direktor državnog operatera pariskog aerodroma ADP Ogustin de Romanet takođe pozitivan na Covid-19 i da će raditi od kuće.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da za sada nije poznato da li se još neki vladin službenik zarazio korona virusom i dodao da članovi vlade prate uputstva.

„Na sastancima vlade niko se ne rukuje“, rekao je Veran.

Broj zaraženih u Sloveniji porastao na 25

Broj zaraženih koronavirusom povećao se večeras za dva, pa je sada u Sloveniji ukupno zaraženo 25 osoba, potvrdio je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Kako prenosi STA, neslužbeni je podatak da se među dvojicom novozaraženih nalazi i jedan od vodećih ljudi Sveučilišnnog kliničkog centra u Ljubljani.

Najviše je slučajeva sekundarne zaraze, odnosno prenosa infekcije s osoba koje su boravile u inostranstvu na druge s kojima su bili kontaktu u Sloveniji, posebno na jugozapadu Slovenije, zbog čega su za područje Novoga Mesta, Črnomelja i Metlike proglašene strožije mere.

Direktor bolnice u Novom Mestu, kako prenosi HINA, kazao je da su danas obavili 50-ak testiranja na koronavirus, a problematičan je bio dolazak jednog inficiranog na urgentno odeljenje bez prethodne najave iako je po protokolu prethodno morao da se javi svom lekaru, da bi zatim bio testiran na izolovanom mestu, odnsono tzv. ulaznoj tački, kakvih u Sloveniji ima 16 u svim regijama.

Inače, bolnica u Novom Mestu objaviće sutra rezultate još više od dvadeset testiranja koja su u toku.

(Tanjug)

Pale novac u Južnoj Koreji

Južnokorejska centralna banka odlučila je da će svu gotovinu koju primi od lokalnih banaka zadržati u sefu na dve nedelje kako bi eventualno zaražene novčanice u tom vremenu postale ‘čiste’. Uz to, zemlja će i ojačati procese za spaljivanje novčanica koje su možda zaražene kako bi sprečili širenje virusa.

Centralna banka će i dalje koristiti proces dezinfekcije novčanica pre nego ih puste u opticaj. To znači da se novčanice zagrevaju na 150 stepeni i potom ih drže na 42 stepena Celzijusa, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

italijakoronavirus
Komentari (0)
Dodaj komentar