Češka odustaje od ublažavanja mera, bolnice preopterećene

PRAG – Češka vlada je odustala od planova za ublažavanje mera i otvaranje neprioritetnih maloprodajnih radnji od sledeće nedelje jer porast težih slučajeva korona virusa vrši veliki pritisak na zdravstveni sistem u zemlji.

Rojters prenosi da je ministar industrije Karel Havliček najavio ovakvu odluku češke vlade danas na Tviteru.

„Situacija sa pandemijom nije dobra, britanski soj se i dalje širi. Zbog toga smo odlučili da za sada ne otvaramo prodavnice koje ne rade, a o ovome ćemo ponovo raspravljati sledeće nedelje“, napisao je Havliček.

Vlada je razmišljala o otvaranju prodavnica, a planira se i delimično otvaranje škola kako bi se deca vratila u učionice u martu, međutim, bolnice su tokom poslednjih nedelja imale značajno opterećenje novim bolesnicima od kovid-19.

Rojters navodi da je prema današnjim podacima bilo slobodno samo 14 odsto kreveta za intenzivnu negu i teške slučajeve u bolnicama širom zemlje, uključujući 149 mesta za pacijente sa kovidom.

Broj hospitalizovanih pacijenata sa korona virusom u teškom stanju dostigao je 1.258, što prevazilazi rekordne brojeve zabeležene u novembru.

Prema podacima iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Češka sa 10,7 miliona stanovnika trenutno ima najveću stopu zaraženosti u Evropi i prijavljuje prosečno 968 novih slučajeva na 100.000 ljudi u poslednje dve nedelje, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar