CNA: Švedska i Japan plaćaju cenu zbog drugačijeg puta

HONGKONG – Švedska i Japan su države koje su po izbijanju globalne krize sa korona virusom odabrale drugačiji put u odnosu na druge zemlje i svoj početni uspeh pripisale pretpostavljenim prednostima nacionalnog karaktera, ali sada obe zemlje plaćaju visoku cenu, ocenjuje CNA.

Na početku pandemije virusa kovid-19 došlo je do drastičnih razlika u odgovorima država na krizu, a Švedska i Japan su svoju strategiju zasnivali na dobrovoljnom ponašanju stanovnika i samoodgovornosti.

Početkom ove godine, kada se o kovidu-19 malo znalo, ta razlika nije bila iznenađujuća, međutim danas, nakon desetina hiljada istraživačkih članaka i slučajeva prakse iz kojih se može učiti, moglo bi se očekivati više konvergencije, navedeno je u tekstu portala CNA sa sedištem u Singapuru.

Pa ipak, ističe se u članku, neke zemlje se i dalje opiru popularnim strategijama, poput blokade i insistiraju da idu svojim putem, sa različitim stepenom uspeha.

Jedan od faktora koji se javlja u odgovorima i Japana i Švedske je „nacionalna izuzetnost“, koja se odnosi na mišljenje da se stanovništvo tih zemalja „ne samo razlikuje od drugih, već da je na neki način i superiornije“, navodi se u tekstu.

Podseća se da su lideri obe zemlje istakli da ustavi tih zemalja onemogućavaju kršenje građanskih sloboda poput blokade, „zaključavanja“ i novčanih kazni.

Švedska je tokom pandemije dozvolila rad barova, restorana i teretana, nije zahtevala upotrebu zaštitne maske na javnim mestima, čak je zvaničan stav Švedske da maske mogu da doprinesu širenju virusa kovid-19, umesto da ga spreče, piše CNA.

Barovi, restorani i teretane ostali su otvoreni u Švedskoj uprkos porastu broja umrlih od posledica kovida-19.

Japan je takođe krenuo putem bez blokade i bez nametanja ograničenja, ali je svoje granice zatvorio ranije ove godine, vlasti ulažu napore u traganju za kontaktima zaraženih, a skoro svi u Japanu dobrovoljno nose zaštitnu masku.

Švedska je sa 7.993 žrtve 13. zemlja u Evropi po broju umrlih od posledica kovida-19, a Japan sa 2.783 umrla od tog virusa 13. država u Aziji po broju žrtava kovida-19.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar