Deset republikanaca traži od Bajdena da preispita pomoć

VAŠINGTON – Grupa od deset republikanskih senatora zatražila je u danas od predsednika SAD Džoa Bajdena da preispita svoj paket pomoći zbog pandemije u iznosu od gotovo dve hiljade milijardi dolara i navela da želi sastanak na kojem bi se razgovaralo o kompromisu koji bi, kako smatraju, mogao da dobije brzu podršku obe stranke.

U pismu Bajdenu, Suzan Kolins, Lisa Murkovski, Mit Romni i još sedam senatora najavilo je da će sutra predstaviti predlog za rešavanje krize izazvane pandemijom korona virusa, javio je Glas Amerike.

Napredak u usvajanju paketa pomoći za podršku pojedincima i preduzećima koji je predložio Bajden, biće rani test obećanja novog predsednika da će sarađivati sa republikancima.

Pojedini senatori iz Republikanske stranke, koja je izgubila većinu u Senatu, dovode u pitanje troškove Bajdenovog predloga, dok se drugi zalažu za ciljane mere.

Republikanski senatori u pismu nisu izneli detalje svog predloga, ali su istakli da je u skladu s Bajdenovim pozivom da se izdvoje dodatna sredstva za ubrzanje vakcinacijje i testiranja, da obuhvata podršku školama i centrima za brigu o deci, ali da predviđa i ciljanu pomoć porodicama kojima je neophodna i veću finansijsku pomoć malim preduzećima.

Senatori nisu naveli ukupan iznos predloženog plana, ali su dodali da novac iz prethodnog paketa pomoći usvojenog prošle godine i dalje nije potrošen.

Brajan Dis, direktor Nacionalnog ekonomskog saveta, rekao je za CNN da je Bela kuća dobila pismo i da će ga razmotriti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar