Dnevni rekordi zaraženih u Japanu i samom Tokiju

TOKIO – Broj dnevnih slučajeva kovida-19 u Japanu premašio je danas 14.000, čime je postavljen novi negativni rekord, a samo u prestonici Tokiju potvrđeno je takođe rekordnih 4.166 dnevnih slučajeva.

Takvi podaci dolaze u trenutku kada raste zabrinutost zbog prenapregnutosti medicinskog sistema u Tokiju, gde se održavaju Olimpijske igre.

Samo Tokio, koji se bori sa suzbijanjem korona virusa i pod četvrtim vanrednim stanjem je zbog pandemije, potvrdio je danas rekordnih 4.166 dnevnih slučajeva.
Deset drugih prefektura, uključujući susedne Saitama i Čiba, takođe su danas registrovale nove rekorde kada je reč o broju novozaraženih.

Delta soj je predvodio širenje infekcija na način koji „nije viđen ranije“, izjavio je japanski ministar zdravlja Norihisa Tamura dok je nastojao da odbrani novu politiku vlade kojom se od pacijenata sa blažim simptomima traži da se izoluju kod kuće umesto da idu u bolnicu.

„Pandemija je ušla u novu fazu. Osim ako nemamo dovoljno kreveta, ne možemo dovesti ljude u bolnicu. Na tom planu delujemo preventivno“, rekao je Tamura u parlamentu.

On je, međutim, ukazao na mogućnost poništavanja ove mere, jer je ta odluka izazvala kritike medicinskih stručnjaka jer dovodi u opasnost živote ljudi.

Japan je u pet uzastopnih dana zaključno sa nedeljom prijavljivao rekordne jednodnevne podatke, a samo u nedelju je zabeležio više od 12.000 novih slučajeva.
Prema Nacionalnom institutu za zarazne bolesti, visoko zarazni delta soj korona virusa činio je 90 odsto infekcija u regionu Kanto u istočnom Japanu, uključujući Tokio, i 60 odsto u zapadnom Japanu od početka avgusta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar