Dobre vesti za starije koji su se vakcinisali Fajzerom ili AstraZenekom

Prva studija koja je direktno uporedila imuni odgovor na vakcine protiv koronavirusa Fajzer/BionTeka i AstraZeneke utvrdila je snažan i sličan odgovor kod osoba starijih od 80 godina nakon prve doze cepiva, objavili su u britanski naučnici.

Britanska studija takođe je otkrila da je ključna komponenta imunog sistema poznata kao T ćelije pokazala jači odgovor kod onih koji su dobili vakcinu AstraZeneka/Oksford od onih koji su dobili Fajzer/BionTek.

Naučnici koji su analizirali uzorke krvi 165 osoba u Britaniji, starosti od 80 do 99 godina, a koje su primile prvu dozu vakcine protiv koronavirusa, rekli su da to otkriće zaslužuje dodatno opsežnije istraživanje.

Antitela blokiraju sposobnost koronavirusa da uđe u ljudske ćelije, a T ćelije mogu da deluju kao šira zaštita napadajući i uništavajući svaku ćeliju zaraženu virusom.

“Te vakcine su podjednako efikasne u izazivanju odgovora antitela kod velike većine ljudi (u ovoj studiji), čak i nakon jedne doze”, rekao je Paul Mos, profesor hematologije na britanskom univerzitetu Birmingem koji je bio koautor istraživanja.

“Obe vakcine su dobre”, rekao je o zaključcima studije.

Studija je objavljena pre nego što je prošla naučnu recenziju.

Naučnici su utvrdili da su se ključna antitela stvorila u sličnim nivoima kod 93 posto od 76 ispitanika koji su dobili jednu dozu vakcine Fajzer/BioNTek i kod 87 posto od 89 ispitanika koji su dobili jednu dozu vakcine AstraZeneka.

Helen Pari, profesorka sa Univerziteta Birmingem koja je bila koautorka studije, rekla je da je veći deo onih koji su dobili vakcinu AstraZeneka, u odnosu na one koji su dobili Fajzer/BioNTek, imao odgovor T ćelija koji se mogao utvrditi testovima.

To otkriće dodatni je dokaz koji potvrđuje rezultate ranijih istraživanja koja sugerišu da antitela koja sprečavaju vezivanje koronavirusa za ljudske ćelije možda nisu jedini važan element imuniteta, te da T-ćelije takođe mogu imati važnu zaštitnu ulogu.

“Sada moramo da sprovedemo dalja istraživanja kako bismo shvatili šta znači ova razlika u odgovorima T ćelija”, rekla je Pari.

Otprilike polovina stanovništva Velike Britanije primila je barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa što je jedna od najviših stopa vakcinisanosti na svetu.

Velika većina je dobila ili Fajzer ili AstraZeneku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

astrazenekafajzerkorona virusstarijivakcinacijavakcine
Komentari (0)
Dodaj komentar