Doktorka sa Floride savetuje: Otvorite prozore, virus nema krila

Doktorka Ilarija Kapua, direktorka Medicinskog centra na Univerzitetu na američkoj Floridi, tvrdi da pandemija koronavirusa, koja je pogodila čitav svet, neće biti poražena samo od visokih temperatura tokom letnje sezone, prenose mediji.

– Postoji „nula“ šanse da virus nestane s letom – izjavila je Kapua tokom razgovora sa gradonačelnikom italijanske Firence Darijom Nardelom, prenosi „Hafingtonpost“.

– Malo znamo malo o poreklu i trajanju ovog virusa, poznajemo ga tek četiri meseca, ali znamo da su virusi veoma osetljivi i da ne prežive ekstremne temperature – izjavila je Kapua.

U vezi s virusom SARS, Kapua je dodala da je ovaj virus nestao leti, ali ne zbog vrućine, već zbog obuzdavanja.

– Španskoj pandemiji trebalo je dve godine da putuje svetom, jer je „išla“ peške i brodovima, ne poput koronavirusa, koji se proširio u eri globalizacije – rekla je Ilarija i dodala da je koronavirus „zaista krhak, ali prenosi se velikom lakoćom „.

Prema Kapui, ono s čime smo suočeni „je epohalna pojava, zdravstvena opasnost, ali nije beskrajni tunel“:

– Izvući ćemo se iz toga. U postpandemiji imaćemo drugačiji, svesniji svet.

Kako kaže, prvi potez koji treba napraviti u borbi protiv koronavirusa jeste da se otvore prozori.

– Sunčevi zraci koji uđu u prostor veoma su korisni u dezinfekciji. Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila – savetuje Kapua.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona viruspandemijasuncevirus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zar ima budala koje su i prozore zatvarale, majko mila ?