Dr Kon: Aktivnost koronavirusa sve veća

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je aktivnost korona virusa sve veća i da smo u maksimumu koji će trajati bar još nedelju dana.

„Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa direktnim kontaktima i situacija je sada takva da svakoga koga sretnete možete smatrati zaraznim“, poručuje Kon za RTS.

On je rekao i da je povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posledica povećane aktivnosti virusa.

Objašnjava da je došlo do prenosa virusa, a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači, kako kaze, da je naše ponašanje dovelo do toga.

„Osnovno je da shvatimo da među testiranima u nekim kovid ambulantama u Beogradu nalazimo i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mere koje su vec donete. Zaštita sa maskama kada ih svi koriste, posebno u zatvorenom prostoru, je čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra“, naglasio je Kon.

Kada je reč o tome da je među obolelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno kada duži period imate lakšu kliničku sliku, imate takozvano tiho prokužavanje i na kraju se desi da dode do potpune infekcije koja izazove tešku formu bolesti.

Na pitanje da li ce biti doneta odluka o ogranicenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donete mere.

„Da li će nove mere biti doneti ili ne odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju ove mere sa distancom i nošenjem maski onda nove nisu potrebne“, kaže Kon.

Organizatori svih okupljanja, svake vrste sportskih događaja direktno su odgovorni i oni su ti koji treba da vode računa o sprovođenju mera, rekao je Kon.

Kada je reč o radu noćnih klubova, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mera imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kon je postao sramota za lekarsku profesiju. Neverovatno je koliko moze da se valja po blatu.

  • Anonimni

    Daj bre ostavku vise ,dobio si Volvo i ko zna sta jos za lobiranje.

    • Anonimni

      I stan u Bg na vodi

  • Americki Alah

    Novozelandski ministar zdravlja Dejvid Klark podneo je danas ostavku nakon niza ličnih promašaja tokom pandemije korona virusa. Ne sramoti nas vise, postupi kao ovaj ministar

    • Anonimni

      Pa kad je Novi Zeland država,a ne cirkus

  • Posmatrač

    Da ste ljude tokom marta, aprila i maja učili da koriste sredstva zaštite i poštuju distancu i to kontrolisali na javnim mestima, umesto policijskog časa, višečasovnog i višednevnog zatvaranja u kuće, sad bi se videli rezultati. Umesto toga, imali smo genijalne izjave tipa „neće nam ni sva groblja biti dovoljna, biće 1.700.000 grobova …“, kao svi će penzioneri poumirati i slično, pa je onda odjednom sve relaksirano i ojha, može sve, može fudbal sa 15.000 gledalaca, mogu svadbe, mogu okupljanja … E, to Vam je moj doktore (i „stručni“ krizni štabe) školski primer kako ne treba raditi. Još važnije od toga, primer za sledeće generacije lekara – NE raditi za političare i njihove ciljeve, već za dobrobit svog naroda! Nije dovoljno što su nas blatili bezbroj puta u novijoj istoriji, za svakakve stvari za koje nismo bili krivi, već nam je ovo bilo potrebno – da ostanemo upamćeni i kao najveći „rezervoar epidemije“ kako Vi to stručno nazivate i kao nesvesna gomila koja širi virus po regionu i Evropi, organizuje utakmice, turnire, proslave, dok ceo svet ne popušta i trudi se da drži epidemiju pod kontrolom. Sad nam vlasti prete kaznama ako ne nosimo maske (pojedinci koji ne nose nisu svesni sveta oko sebe i briga ih za druge, žao mi je što ih je tako puno) i kao to će se sprovoditi. Ko će to da sprovodi? I ko će sad da objasni ljudima zašto mesecima unazad igrate igru zvanu Nestorović – Kon – Kisić Tepavčević? Pojavi se u medijima jedno od Vas i kaže da treba nositi maske, onda sledeći kaže da samo bolesni treba da nose maske, za druge to nema smisla. Sad svi treba da nose maske jer je zaštita 99% Odlično je da smo došli do toga, maske je trebalo nositi od početka. Da je tako, mnogo manje ljudi bi nastradalo. Sad možete reći „posle bitke su svi generali“, u smislu da možemo mudrovati iz ove perspektive, ali nije tako. Vi ste za to školovani, obučavani i na kraju plaćeni od strane ovog naroda, da biste brzo i bistro razmišljali u ovakvim kriznim situacijama. To je poenta, a NE služenje političarima. Narod Vas sluša, poštuje i plaća. Političari Vas samo dovode i odvode sa raznih pozicija, a nekog će verovatno i da iskoriste kao žrtveno jagnje u skorijoj budućnosti … Eto Vam tema za razmišljanje.

  • Anonimni

    Pitanje Dr Konu: da li je jeftinije dozvoliti širenje zaraze i plaćati lečenje novozaraženih, ili uvesti restrikcijama u radnom vremenu za kafiće i restorane ? A koliko ima noćnih klubova koje bi trebalo zatvoriti ? 10, 20, 50 ? Zatvoriti mali broj noćnih kljubova ili dozvoliti daljnje masovno zaražavanje ?

  • Anonimni

    Kad to objavi BATUT onfa cu da vetujem, l

    • Uvlaka

      Ma pusti bre koronu Predraže, nego reci, kol’ko konja ima Volvo? Dobro vuče, a?

  • Anonimni

    Kako vas nije sramota doktore !!??

  • Anonimni

    Dakle svi su odgovorni osim kriznog staba. Sram ga bilo. Zar Konu jos iko veruje. On i ostali clanivi tzv staba su osramotili jcasnu lekarsku profesiju.